Tres anys de retirada de la llicència de caça i 3.000 euros de multa per a un furtiu

La Batllia confirma la sanció imposada pels banders a l’home per caçar de nit i sense permís

Tres anys de retirada de la llicència de caça i 3.000 euros de multa per a un furtiuBANDERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera instància judicial ha confirmat la sanció imposada el març del 2019 a un home per haver caçat de nit i sense autorització. A l’infractor se li suspenia la llicència de caça i se l’inhabilitava per recuperar-la durant un període de tres anys, i a banda se li imposaven 3.000 euros de multa. L’home va recórrer la resolució del cos de banders al Govern, que la va confirmar, i després va traslladar la demanda de revocació de la sanció a la Batllia, que també l’ha confirmada.

L’home argumentava que no negava les captures però que les havia fet en territori espanyol i renegava de la declaració que havia efectuat davant del cap d’unitat del cos de banders sobre els fets (reconeixia haver abatut un senglar de nit i a Andorra) argumentant que l’havia signat sense llegir-la per evitar un enfrontament i perquè tenia pressa perquè havia d’anar a treballar, a banda d’assenyalar que mai l’havia ratificat. La sentència judicial rebat cadascun dels arguments. La resolució del Tribunal de Batlles apunta que el demandant no ha aportat cap nou element probatori que desvirtuï la informació recollida pels banders. Assenyala que no ha cridat a declarar les persones que l’acompanyaven aquell dia ni tampoc elements com ara la ubicació del seu telèfon mòbil, que hauria permès corroborar que realment no es trobava en territori andorrà. La sentència afegeix que el mateix demandant va declarar haver abatut de nit un senglar en territori andorrà i que “no guarda una mínima credibilitat el fet posteriorment exposat segons el qual hauria signat la declaració sense ni tan sols llegir-la perquè tenia pressa per anar a treballar, ja que ens trobem davant d’un escrit curt i entenedor que requereix d’un mínim temps de lectura”. A més, la resolució recull que el cap d’unitat dels banders va explicar que s’havia llegit al caçador el contingut íntegre de la declaració i que l’havia firmat sense problemes. Una declaració, afegeix la sentència, “efectuada per un agent de l’autoritat en exercici de les seves funcions i per tant protegida per una presumpció de veracitat que no ha resultat pertinentment contrarestada”.

Operació a beixalís

Els fets pels quals se sanciona el caçador fan part d’un operatiu que els banders van organitzar a la zona de Beixalís el novembre del 2018. Van controlar dos caçadors furtius i això els va permetre obrir un tercer expedient a un altre furtiu que formava part de la mateixa colla i que també caçava de nit. Els dos caçadors enxampats la mateixa nit van disparar dos trets, sense que ferissin cap animal. Això no va fer variar la tipificació de la sanció, que en tots tres casos va ser la mateixa: tres anys sense llicència i 3.000 euros de multa.

tracking