Catalunya finalitza la fase 3 i passa a "la nova normalitat"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest migdia algunes de les mesures que s'aplicaran a partir d'aquesta mitjanit

Els andorrans i residents tenen mobilitat a tot Catalunya des d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha anunciat aquest migdia que la fase 3 finalitzarà aquesta mitjanit i que tot el territori passarà a l'anomenada "nova normalitat". Torra i la consellera de Salut, AlbaVergés, han destacat que una de lesprincipalsnovetats d'aquesta etapa serà que el govern "no marcarà elspercentatgesd'aforament com a norma general", tot i quefins al25 de junyesseguiran aplicant algunes restriccions del 50% en locals tancats i del 70% en aquells que siguin oberts. Així mateix,Vergésha explicat que s'haurà de seguir amb elrentatde mans de manera freqüent, mantenir les distàncies de seguretat, i que l'ús de la mascareta serà obligatori sempre que no es pugui garantir el distanciament d'1,5 metres. Així mateix, el govern de QuimTorra ha afirmat que amb aquesta decisió "decauen els efectes de l'estat d'alarma i s'aixequen les restriccions de mobilitat a tot Catalunya".

La Generalitat recupera les competències després que el ministeri de Sanitat espanyol va aprovar ahir que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase 3 a partir d’avui. D’aquesta manera, els andorrans i residents comunitaris que ho desitgin tenen total llibertat de moviment per tot el territori català, després que l’executiu decidís aixecar les restriccions de mobilitat a la frontera hispanoandorrana el passat divendres 12 de juny.

El ministre Salvador Illa va acceptar aquesta proposta durant una reunió bilateral amb la consellera de Salut, Alba Vergés, on també han participat tècnics. En aquesta, el govern central va considerar que la situació epidemiològica de les dues regions ja “reuneix les condicions necessàries” per passar a la darrera etapa “dins del Pla de Transició cap a una nova normalitat”. D’aquesta manera, la Generalitat passa a tenir la capacitat d’adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents, tret de les vinculades a la llibertat de moviments que excedeixin l'àmbit de la unitat territorial de cada comunitat autònoma. De fet, es preveuen diverses reunions al llarg de la jornada d’avui per incidir en aquesta presa de decisions.

El pas a fase 3 de l'àrea de Barcelona i Lleida es farà efectiu un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). En aquesta fase, es permet reunions de fins a 20 persones, sempre mantenint les distàncies de seguretat, i l'obertura de barres de bars o l'ampliació de l'aforament de les terrasses exteriors de fins al 75 per cent. A més, poden obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície al 50 per cent de la seva capacitat. També s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb la meitat d'aforament. A més, es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

El ministre de Sanitat va opinar que l'estat d'alarma ha funcionat, ja que ha estat un instrument constitucional que ha permès controlar la pandèmia. També va advertir que es podria tornar a activar si hi hagués un rebrot “que no pogués ser controlat sense restringir la mobilitat en tot el territori”.

Pel que fa a l’afectació a la frontera sud, el proper pas de l'executiu espanyol és la finalització de l'estat d'alarma, que es es preveu per a aquest diumenge 21 de juny, i que permetrà que els ciutadans espanyols puguin circular per tot el país sense restriccions i també accedir a Andorra. En aquest sentit, el cap de l’àrea de mobilitat, Jaume Bonell, va explicar al Diari que ara mateix no tenen previsió d’instaurar “alguna mesura excepcional” durant el cap de setmana. Bonell va explicar que els dispositius s’habilitaran “sobre la marxa” en funció de si hi ha moltes retencions. A més, va recordar que si es fa una comparativa amb el anys anteriors “les sortides pels volts de Sant Joan tampoc són excessives”.

MULTES ALS COTXES CONTAMINANTS A PARTIR DE SETEMBRE

Les multes que posarà l'Ajuntament de Barcelona als vehicles que circulin sense la corresponent acreditació per les zones de baixes emissions (ZBE) es començaran a posar a partir del 15 de setembre, segons va anunciar ahir el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda. Aquesta era una iniciativa que s’havia d’iniciar l’1 d’abril però va quedar aturada a causa del coronavirus. Les sancions s'imposaran a cotxes, motocicletes i ciclomotors més contaminants que circulin per la Ciutat Comtal des de les set del matí fins a les vuit del vespre de dilluns a divendres i també afectarà matrícules estrangeres. Cal recordar, però, que el Govern va tancar un acord amb l'AMB perquè els conductors andorrans poguessin registrar els seus vehicles i accedir a la zona de baixes emissions amb una autorització que es pot sol·licitar al servei de Tràmits.

tracking