x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

El 37% d'empleats, a l'atur o a l'ERTO

L’executiu registra un nou rècord de 1.761 persones aturades mentre que més de 12.000 estan afectades per un ERTO
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El 37% d'empleats, a l'atur o a l'ERTO

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

SFGA/C ESTEVE
Actualitzada 18/06/2020 a les 06:23
Un 37% dels treballadors, si es té en compte que la xifra d’assalariats els mesos de maig se situa els darrers anys entre 37.000 i 38.000, es troba a l’atur o afectat per un ERTO. El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va indicar ahir en roda de premsa que durant el maig es va assolir un nou rècord de persones a l’atur, amb 1.761 persones inscrites al servei d’Ocupació. Aquesta xifra implica un increment del 40,8% respecte al mes d’abril, quan es va assolir la que fins aleshores era la xifra màxima: 1.251 aturats.
Segons el ministre, aquest augment es deu a l’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19, ja que, segons exposava, les empreses es troben en procés de represa de l'activitat però mantenen part de les plantilles en ERTO i això provoca que els assalariats que altres temporades absorbien ara no puguin ser contractats.

Pel que fa al perfil majoritari de les persones desocupades, Gallardo va indicar que tenen entre 26 i 39 anys, fa menys de cinc anys que són residents al país i pertanyen al col·lectiu d’altres nacionalitats, per tant, no són andorrans, espanyols, francesos ni portuguesos. Així mateix, les dades mostren que no hi ha diferència entre sexes i que les persones majors de 40 anys tenen menys dificultats per trobar feina. Sobre els sectors més afectats, el ministre va detallar que són el comerç i l’hoteleria i els professionals tècnics, concretament els electricistes. Respecte a l’hoteleria i el comerç, va valorar que són sectors que estan molt vinculats a la situació d’aturada econòmica i destacava que també són els àmbits en els quals s’ha registrat més ERTO, motiu pel qual no es fan contractacions.

MéS demanda d’ajudes
L’augment de persones a l’atur s’ha traduït en un increment en la demanda d’ajudes per desocupació involuntària. En aquest sentit, Gallardo va especificar que han passat d’una mitjana de 19 persones al mes que rebien una ajuda durant el 2019 a un total de 421 prestacions el passat mes de maig. Entre aquestes, 383 persones s’han acollit a l’ajut amb les mesures de flexibilització aprovades en els paquets de mesures econòmiques, laborals i socials per pal·liar la situació generada pel coronavirus. Per aquesta via, Govern ha rebut 836 peticions, 280 de les quals 173 encara s’estan estudiant i 280 han estat desfavorables perquè són persones que superen el llindar d'ingressos fixat per poder rebre aquest ajut. El ministre ha especificat que un 28,2% dels casos no són imputables a la crisi generada per la pandèmia mundial del coronavirus sinó a altres problemes.

“El percentatge de cobertura de la prestació per desocupació passa d’una mitjana del 4,5% dels demandants en recerca durant el 2019 a un 24% el maig del 2020”, afirmava Gallardo, que va reiterar que la voluntat del Govern és “reconduir aquestes persones cap als programes d’ocupació”.
Precisament, aquesta és una de les mesures que pretenen donar resposta a les persones desocupades del país i Gallardo va indicar que l’executiu aprovarà la setmana que ve un programa de millora de l’ocupabilitat per contractar al sector públic. El ministre va avançar que s’ha dedicat una dotació propera al milió d’euros per a aquesta mesura i va recalcar que es prioritzarà donar feina als desocupats de tal manera que la prestació quedi per a les persones més vulnerables a l’hora de trobar feina.

Gallardo va confessar que estem davant “d’una xifra històrica que al Govern li preocupa” i confiava en l’obertura de les fronteres per fer-la baixar. A més, va apuntar que l’executiu té indicadors de reactivació econòmica com la xifra de reserves turístiques o l’entrada de cotxes per França, que és molt més elevada que en les mateixes dates del 2019.
Durant la compareixença, Gallardo també va exposar que el Govern ha rebut 12.213 peticions d'’ERTO que corresponen a 7.911 persones en suspensió total del contracte de treball i 4.302 en reducció de jornada. D’aquestes, s’han atorgat el 99%, que corresponen a 12.178 assalariats. El sector més afectat és la restauració amb 5.766, a més hi ha 1.578 professionals tècnics afectats. El ministre va destacar que s’ha trobat la solució per pagar els assalariats d’empreses que tenien deutes amb l’administració i només queden 262 persones que no han cobrat perquè pertanyen a 43 empreses que no han presentat tota la informació requerida.

El cost de les suspensions de contractes per a les arques públiques frega els 9,7 milions d’euros al maig i la previsió és que arribi a 42,5 milions euros amb la xifra actual d’ERTO presentats fins al 31 de desembre. Les empreses assumirien 14,1 milions per completar els sous dels empleats.
Etiquetes
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts