Pandèmia mundial

Rècord de 1.761 aturats

La xifra de persones sense feina creix un 41% respecte a l'abril amb majoria de desocupats entre 26 i 39 anys

Jordi Gallardo ha donat les dades de desocupació històrica al maigSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra registra un nou rècord històric d'aturats amb 1.761 persones inscrites al servei d'Ocupació a finals de maig que representen un 41% més que a l'abril, quan es va assolir una altra xifra màxima amb 1.251 persones sense feina, segons ha exposat el titular d'Economia, Jordi Gallardo. El ministre ha manifestat que aquest augment de demandants de feina és un efecte econòmic de la crisi de la Covid-19 perquè les empreses es troben en procés de represa de l'activitat i amb part de les plantilles en ERTO i això provoca que els assalariats que d'altres temporades absorvien ara no puguin ser contractats.

El perfil majoritari són desocupats que tenen entre 26 i 39 anys,amb menys de cinc anys de residència ique pertanyen al col·lectiu d'altres nacionalitats, és a dir, no són ni andorrans, ni espanyols, ni francesos ni portuguesos, segons ha detallat Gallardo. Les dades mostren que les persones majors de 40 anys tenen menys dificultats per trobar un lloc de treball, ha precisat. Els sectors amb més desocupats són el comerç i l'hoteleria que el ministre ha incidit que estan molt lligats a la situació d'aturada econòmica i que són els que més ERTO tenen i, per tant, no fan més contractacions, i ha precisat que també hi ha molts aturats entre els professionals tècnics, en concret entre els electricistes.

La falta de feina ha comportat un augment notable de les demandes d'ajuts que ha suposat un creixement del 24% en la resposta de l'Estat amb la prestació, ha explicat Gallardo, que ha concretat que Govern ha rebut 836 peticions de prestació per desocupació involuntària, de les quals se n'han atorgat 383, 173 s'estan estudiant i 280 han estat desfavorables perquè són persones que superen el llindar d'ingressos fixat per poder rebre aquest ajut. El ministre ha especificat que un 28% dels casos no són imputables a la crisi generada per la pandèmia mundial del coronavirus.

El titular d'Economia ha anunciat la implementació de mesures per donar resposta a les persones sense feina. La primera serà que l'executiu aprovarà la setmana vinent un programa de millora de l'ocupabilitat per contractar al sector públic que el ministre ha indicat que té una dotació propera a 1 milió d'euros i que es podria ampliar. El programa s'ha dissenyat amb les dades d'Afers Socials de persones que demanen la prestació i de Funció Pública dels llocs de treball a cobrir i Jordi Gallardo ha recalcat que es prioritzarà donar feina als desocupats perquè ells també prefereixen estar actiu i que la prestació quedi per a les persones que per motius molt específics no troben una feina. I ha afegit que "al final l'Estat és solidari per una via o una altra, sigui del ministeri que sigui" per ajudar els aturats i que també hi haurà un programa de contractació per al sector privat.

El ministre s'ha mostrat "molt prudent" respecte l'evolució de la desocupació al Principat i ha emfatitzat que "és un desig" que els 1.761 aturats actuals siguin el màxim que es pugui registrar perquè l'economia pugui començar a funcionar i a acollir aquests assalariats. Jordi Gallardo ha afirmat que es tracta"d'una xifra històrica que la Govern li preocupa" i que tothom espera que comenci a baixar amb l'obertura de les fronteres dels països veïns que portarà visitants a Andorra. I ha afegit que l'executiu té indicadors que apunten a la reactivació econòmica com la xifra de reserves turístiques o l'entrada de vehicles per la frontera amb França que és molt més elevada que en les mateixes dates de l'any passat i que s'espera un canvi de comportament dels turistes aquest estiu cap a destinacions de proximitat que faria augmentar les contractacions. El ministre ha recordat que fa un mes i mig "estàvem en una situació molt greu i d'economia pràcticament aturada".

tracking