PANDÈMIA MUNDIAL

El PS insisteix en demanar la dimissió de Costa

López diu que la Fiscalia té “elements suficients” perquè actuï d’ofici

Pere LópezPS Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, ha assegurat aquesta tarda, en al•lusió al president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, que “mentre no hi hagi un retorn dels diners que ha cobrat de manera indeguda seguirem demanant la seva dimissió”. López ha afirmat que a part de la dieta de 100 euros que perceben els consellers generals en els seus desplaçaments a l’estranger, Costa ha ingressat una retribució complementària de 100 euros provinent de l'assignació pressupostària de L'A per cada viatge laboral i que aquesta s’elevava a 150 quan es tractava de caps de setmana. Per aquest motiu, el dirigent socialdemòcrata ha sostingut que la Fiscalia té “elements suficients” perquè actuï d’ofici.

Així mateix, la presidenta del PS, Susanna Vela, ha manifestat que la renuncia de Costa a treballa a jornada completa “no canvia res”, ja que “ell no ha estat mai a ple temps”. Sobre aquesta qüestió, Vela ha recordat que els consellers generals que estan amb plena dedicació “estan lligats a treballar amb exclusivitat” i ha asseverat que en el cas de Costa ha seguit percebent rendes “d’altres negocis”. Per tot plegat, López ha demanat al president del grup parlamentari de L’A fer públics els salaris que ha percebut al gener i al febrer, els quals estima que s’eleven “pràcticament” als 8.000 euros.

Costa renuncia al plus per dedicació exclusiva

L’home que està a l’ull de l’huracà per la polèmica generada sobre les retribucions parlamentàries va renunciar ahir a la seva jornada completa –i conseqüentment al corresponent plus salarial– amb la finalitat de “parar els atacs del PS”. En la seva primera compareixença pública des que va transcendir el cas, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va criticar el PS per les seves “acusacions il·lícites” i alhora va recular pel que fa a la seva situació contractual tot i refermar-se en el fet que els sous percebuts “s’adiuen absolutament a la legalitat” del reglament del Consell General.

D’aquesta manera, tal com va expressar Costa, L’A serà el primer grup parlamentari “en la història recent del Consell” que no comptarà amb cap conseller a ple temps malgrat estar en disposició de tenir-ne. Així doncs, algunes de les funcions “de caire administratiu” per les quals el dirigent liberal cobrava un sou extra seran assumides per una altra persona “que segurament haurem de contractar”.

Amb relació a les dobles dietes que el PS va recriminar-li pels seus viatges laborals a l’estranger, el president del grup liberal va sostenir que “les úniques dietes que existeixen al Consell General són aquelles que es puguin demostrar amb tiquet davant de Sindicatura, ja sigui d’un taxi, d’un bitllet d’autobús o d’un dinar”. “Es paguen estrictament aquestes”, va remarcar. Per tot plegat, el president del grup parlamentari de L’A va manifestar que la formació ha sol·licitat un informe a la CASS “perquè esbrini com aquestes dades de l’esfera privada han pogut transcendir”.

Ofensiva contra el PS

Més enllà d’aquest moviment per frenar el desgast de les files liberals, Costa va passar a l’ofensiva contra els seus antics companys de viatge en les darreres eleccions generals. En aquest sentit, el president del grup parlamentari de L’A va emplaçar els socialdemòcrates a reduir també la seva plantilla de consellers generals a ple temps per “predicar amb l’exemple”, atès que la formació encapçalada per Pere López disposa de tres parlamentaris a jornada complerta quan, segons el reglament, “els pertocarien només dos consellers”. “A més tenen contractats dos treballadors de personal administratiu. Per tant, si el que més els preocupa és la retribució i la gestió dels diners públics, la despesa més elevada amb escreix és la del PS” va afegir.

En el seu discurs, Costa va utilitzar com a argument de defensa el fet que el PS no hagi emprès cap acció al legal per provar les seves acusacions. “Si hi hagués alguna cosa que no toca, qui hauria d’actuar és la fiscalia i que el PS no hi hagi recorregut és simptomàtic que el que estan fent és un atac orquestrat amb unes finalitats estratègiques més que dubtoses”“, va reflexionar.

En aquest intercanvi de retrets, el dirigent de L’A va assenyalar que la seva formació va demanar la setmana passada, durant una reunió de Junta de Presidents de caràcter “informal”, d’establir des de Sindicatura “unes directrius clares que interpretessin allò que el PS posa avui en qüestió”, en al·lusió als criteris “dispars” sobre el Reglament del Consell General. No obstant això, Costa va assegurar que López “va refusar d’especificar la interpretació” perquè “segons el seu criteri no eren necessaris”.

D’altra banda, Costa va carregar contra els socialdemòcrates per la seva “doble moral i hipocresia sense precedents” relacionada amb el debat de la rebaixa salarial dels càrrecs públics. Sobre aquesta qüestió, va afirmar que “el partit que ha mostrat més reticències és el PS”, ja que va dir que L’A va defensar una disminució de sou del 15% per a tots els parlamentaris mentre que “el punt de partida del PS tan sols era d’un 5%”.

Precisament, Costa va referir-se al context socioeconòmic actual per titllar “d’oportunista” el PS. “Puc entendre que hi hagi gent que no entengui els sous dels polítics, però tenim una alta responsabilitat. I si això ha sortit a la llum pública és perquè el PS ha calculat perfectament quina és la situació extremadament delicada del nostre país”, va concloure Costa.

Costa renuncia al plus per dedicació exclusiva

Ferran Costa

tracking