pandèmia mundial

Els residents extracomunitaris no poden entrar a Espanya

Es desconeix si aquests ciutadans podran passar la frontera al 22 de juny o partir de l’1 de juliol

Els residents extracomunitaris no poden entrar a EspanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els residents no comunitaris no poden creuar la frontera hispanoandorrana. La decisió del Govern espanyol de deixar passar els nacionals andorrans i els residents des de divendres passat, també inclou que no puguin fer-ho aquells que siguin extracomunitaris, igual que succeeix amb la frontera amb Gibraltar. La restricció no afecta els residents extracomunitaris del Principat que vulguin accedir a França.

L’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, va explicar al Diari que malgrat que s’hagi pogut registrar algun cas puntual, la gran majoria de residents andorrans extracomunitaris provenen de Sud-amèrica i compten amb la doble nacionalitat. “Gran part dels argentins, per exemple, tenen la doble nacionalitat amb Itàlia. En segon lloc hi ha moltes persones que tenen l’espanyola”. D’aquesta manera, l’ambaixador va al·legar que “estan utilitzant la nacionalitat europea per passar la frontera”.

Ros també va indicar que les persones que només comptin amb una nacionalitat no comunitària, hi ha la possibilitat que puguin viatjar a Espanya a partir del dia 22 de juny com a residents andorrans. En aquest cas serà coincidint amb l’aixecament de les restriccions de mobilitat entre els països de l’Espai Schengen, en el qual també s’ha inclòs Andorra. Tanmateix, un segon escenari possible és que no ho puguin fer fins al pròxim 1 de juliol, que és quan els nacionals extracomunitaris podran accedir a Espanya. “És una decisió que no és que estigui per definir però no es farà pública segurament fins al dia abans, sigui el 22 o l’1 de juliol” va indicar l’ambaixador.

Mobilitat a tot catalunya

Una altra de les decisions que hi ha per clarificar té a veure amb la mobilitat a Catalunya. En aquest sentit, el ministeri de Sanitat espanyol decidirà previsiblement dimecres si accepta la proposta de la conselleria de Salut perquè les àrees sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase 3 a partir de dijous. Cal recordar que des d’ahir els andorrans també poden desplaçar-se per les regions sanitàries de la Catalunya Central, Girona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Aquest fet va provocar que es registressin retencions al llarg de la jornada. Hi va haver conductors que van trigar més d’un hora en poder arribar a Catalunya. El cap de l’àrea de mobilitat, Jaume Bonell, ho va relacionar directament amb el fet que la duana espanyola estigui demanant la documentació a tots els conductors que volen accedir al país veí.

Pel que fa al canvi de fase a Barcelona i Lleida, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va informar ahir que s’espera que demà es pugui celebrar la trobada bilateral, on s’avaluarà la situació des del punt de vista tècnic. “Prendrem la decisió conjunta que millor s'avingui a la situació”, va dir el ministre.

Les dues àrees van quedar fora de la petició de la setmana passada perquè el Govern català va argumentar que necessitava més temps per veure l’evolució de la pandèmia. Tot i això, ahir la conselleria de Salut va assegurar que s’havia decidit fer el pas perquè es manté a la baixa l’evolució de factors de risc epidemiològic, sobretot la incidència de casos i la taxa reproductiva efectiva.

També des de la Generalitat de Catalunya van indicar que es volia fer el pas per “l'impuls donat a l’atenció primària” amb la disposició de les proves PCR per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos de coronavirus.

QUARENTENA ALS NO VINGUTS D'EUROPA

El Govern va publicar ahir un BOPA extra en què s’aprova l'obligació d’estar 15 dies naturals de confinament a totes aquelles persones que arribin al Principat i que siguin provinents de països que no formin part de la Unió Europea, o bé Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, el Regne Unit, San Marino, Suïssa i el Vaticà. D’aquesta manera s’anul·la l’anterior decret en què tothom que arribava al país havia de passar la quarantena i es limita només als països de fora d'Europa. Tot i això, el personal diplomàtic i consular no haurà de passar els dies de confinament.

tracking