pandèmia mundial

Els hotels oberts al Pas de la Casa s'omplen de turistes

Els pocs propietaris que han obert es mostren satisfets i n’hi ha que ja tenen reserves per a la temporada d’hivern

Els hotels oberts al Pas de la Casa s'omplen de turistesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotels del Pas de la Casa ja han penjat el cartell de complet. Tot just fa dues setmanes que es permet l’entrada de turistes francesos al territori andorrà i en els pocs hotels que han decidit obrir, la satisfacció és plena. En aquesta línia, Jeannot Martinho, soci de l’hotel Panda, explicava que ells van decidir obrir les portes el dia 6 de juny i que “el primer cap de setmana ja teníem una ocupació del 100% mentre que entre setmana ha caigut i hem tingut entre el 30 i el 50% de les habitacions ocupades”. De cara a aquest cap de setmana, ja no poden acceptar més reserves: “Tornem a tenir totes les habitacions ocupades un altre cop”, afirmava.

Martinho indicava que estan molt satisfets de la resposta del turista francès però no els va sorprendre: “La veritat és que ja érem optimistes de cara a l’obertura perquè la gent ens trucava molt per telèfon per informar-se de quan obriríem. El primer cap de setmana ja vam tenir clients de París, de Tolosa i d'altres indrets de França. A més, de cara a l'hivern ja tenim moltes reserves de turistes anglesos.”

En la mateixa línia, des de l’hotel Les Neus, el Mario Rojo exposava que “entre setmana no tenim gaires reserves però els caps de setmana els tenim complets”. Ells van decidir obrir el dia 1 de juny el restaurant i no van obrir l’hotel fins 10 dies més tard. “Des que hem obert, s’ha omplert”, assegurava.

A l’hotel Merino, el flux de gent va a la inversa que en els altres dos. La seva gerent, Melisa Merino, afirmava que “tenim molta més gent entre setmana que no pas el cap de setmana, el divendres és el dia que més visitants tenim”. Per a ella, és la primera campanya d’estiu al Pas de la Casa i indicava que “vam decidir obrir perquè també tenim el restaurant i volíem oferir aquest servei als habitants del Pas, la majoria de locals fan hivern... però si venen turistes, encara millor”.

Merino va decidir obrir el negoci el dia 1 i recordava que “al principi vivíem amb la incertesa perquè, després de dos mesos sense treballar, no sabíem quanta gent vindria o si els turistes decidirien consumir només tabac i alcohol o si també s’hi inclouria l’oci en la seva despesa”. I el dubte es va esvair de seguida: “Ens va sorprendre el moviment que hi havia la primera setmana perquè no estàvem gens preparats”. En aquest sentit exposava que “vam haver d'acomiadar gent amb l’arribada de la crisi sanitària perquè és un hotel-restaurant familiar i al principi no ens atrevíem a contractar més gent perquè no sabíem quina seria la rebuda”. Després d’una primera setmana d’obertura molt intensa en la qual feien “gairebé 16 hores diàries”, han decidit contractar personal.

El fet que hagin obert pocs hotels fa que la competència sigui menor i que, per tant, els pocs que han decidit arrencar el negoci tinguin més possibilitats d’omplir les habitacions. Per la seva part, Martinho exposava que aquest fet els ha beneficiat molt perquè “normalment tenim una clientela que és habitual però, com que hi ha molts hotels que han decidit no obrir, està venint molta gent que normalment no tenim”. Així mateix, comentava que “estem veient gent que abans venia al Pas de la Casa un cop al mes mentre que ara venen cada setmana i venen a comprar de tot, no només tabac i alcohol sinó també electrodomèstics”. “També tenim un restaurant on fem entre 80 i 100 serveis al dia”, afegia amb satisfacció.

RETARD EN UNA OBERTURA SENSE GAIRE SORTIDA D'ANDORRANS

L’obertura de la frontera francesa d’ahir es va fer esperar més del compte. Tal com va passar divendres passat a l’hora d’accedir a les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran, els duaners no van rebre el document oficial que permetia la lliure circulació dels andorrans fins a dos quarts de dues del migdia. Per tant, fins a aquell moment, només es permetia l’entrada al territori gal de les persones que presentaven algun tipus de documentació per justificar que el viatge responia a un motiu mèdic, laboral, familiar o per fer algun tràmit. És a dir, es regien per la normativa de la setmana passada. Tot i ser coneixedors de l’obertura, els duaners esperaven rebre la comunicació oficial que establia que els ciutadans del Principat tindrien la mateixa llibertat de moviments a França que els dels territoris Schengen, que avui poden circular sense problemes per tot l'espai comunitari, menys per Espanya, però no van poder aixecar les restriccions fins a primera hora de la tarda. Així doncs, des d’ahir, hi poden circular tots els nacionals andorrans i tots els residents al Principat de països comunitaris, ja que és per a l’espai que França ha aixecat les restriccions. Tot i això, en el primer dia d’obertura a França, els cotxes andorrans eren una minoria. En les petites retencions que es van formar durant el matí, pràcticament tots els cotxes eren gals.

Els hotels oberts al Pas de la Casa s'omplen de turistes

Els hotels oberts al Pas de la Casa s'omplen de turistes

tracking