reportatge

Soci andorrà de Varoufakis

L’exministre de Finances grec i referent de l’esquerra és un dels promotors de la Internacional Progressista, moviment al qual vol adherir-se Progressistes-SDP

Soci andorrà de Varoufakis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Yanis Varoufakis és una de les grans figures de l'esquerra europea en l'últim segle. Aquest brillant economista va denunciar fa una dècada les barreres que creava la globalització i a principis del 2015 es va convertir en el ministre de finances del Govern hel·lè d'Alexis Tsipras, amb qui va trencar per haver cedit a les pretensions d’una Unió Europea que va imposar unes condicions a Grècia inadmissibles a canvi del rescat.

DiEM25, un moviment democràtic paneuropeu transfronterer, i l'Institut Sanders, fundat el 2017 per Jane Sanders, esposa del senador demòcrata Bernie Sanders, promouen la Internacional Progressista, una organització avalada per més de 40 intel·lectuals de tot el món, entre els quals destaquen Noam Chomsky, Naomi Klein, Yanis Varoufakis o Fernando Haddad entre d'altres. I en aquest minúscul Principat al bell mig del Pirineu aquesta internacional ja té qui la representi: Progressistes-SDP. En la pròxima assemblea general del 20 de juny s’exposarà als militants la voluntat del grup per entrar a la Internacional Progressista. Ja el passat 2 de juny el president del partit, Jaume Bartumeu, va firmar a França el manifest, “l'únic grup d'Andorra ho vaig fer dins de l'àmbit socialdemòcrata, tot i que encara no hi estàvem adherits m'ho van proposar”, comenta l’excap de Govern, que ressalta la seva vinculació personal amb el projecte, i destaca el paper de l’exministre de finances grec en la promoció del moviment. En un principi l'adhesió havia de ser individual, no s'acceptaven formacions polítiques, però des del maig s'admeten, ERC i el PSOE hi són. “Considerem que afiliant-nos-hi refermem la voluntat de tenir presència en el centreesquerra progressista, mantenim la nostra convicció europeista perquè Andorra d'esquena a Europa no té futur. Afiliant-nos també tindrem més gruix per ajudar a Andorra en un moment en què la població ho necessita”, remarca.

D’aquesta manera, SDP demostra una vegada més la seva habilitat per reinventar-se, tot i no estar al Consell General i haver perdut presència política a Andorra, està representat en dos comuns i Bartumeu continua sent un polític respectat per excaps de Govern i molts representants polítics.

tracking