pandèmia mundial

L'exdirectora d'El Cedre no tornarà a la residència

L’excoordinadora està de baixa mentre alguns familiars preparen una querella conjunta

Els pacients amb Covid-19 del Cedre van a l'hospital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l'anterior coordinadora d’El Cedre no se l'espera, i encara que sembli dur tampoc se la vol. Mercè Escrig segueix oficialment de baixa per malaltia -no ha transcendit el motiu- però a ningú dels treballadors del centre geriàtric se li escapa que va coincidir amb la seva sortida abrupta de la residència i que ella mateixa va comentar a algú del seu cercle més proper que l'havien acomiadat.

El personal no en sap res. Escrig no es feia gairebé amb ningú, i les seves maneres de fer i de tractar els treballadors van ser el detonant d'una decisió que el ministeri de Salut no ha admès mai oficialment, però l'excap d'infermeria del quiròfan de l'hospital no tornarà més a El Cedre.

La pèssima gestió que es va fer és admesa pels professionals sanitaris fins al punt que va haver d'aterrar la coordinadora d'atenció primària del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Anna Xandri, per ocupar la direcció d’El Cedre durant la crisi d'emergència sanitària a causa de la Covid-19, que ha afectat de manera especial padrins que eren usuaris del servei, que ha tingut un percentatge de defuncions molt alt.

També és dona per segur que l'assessora externa Montse Alsina, que treballava en el clima laboral i especialment en la implantació del model d'atenció centrada en la persona (ACP), hauria fet un informe que ha tingut molt de pes en la decisió del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que sempre havia assegurat que no adoptaria cap mesura fins a disposar d'aquest informe, tot i les queixes reiterades dels empleats.

A més és possible que a Escrig se li emboliqui més la seva situació professional. Un grup de familiars de residents que van morir o que continuen com a usuaris s'han agrupat per presentar una querella conjunta contra la gestió que s'ha fet a El Cedre. Els familiars estan convençuts que en el període prepandèmia no es van prendre les mesures de seguretat adients que segons ells haurien salvat moltes vides, com l'ús de les mascaretes o un seguiment més exhaustiu de la salut dels residents, però en alguns casos, com ja va explicar aquest diari, el personal es va trobar amb l'oposició frontal de la llavors coordinadora perquè podien espantar la gent gran. Un darrer rumor de fa uns dies situava Escrig com a cap del servei de compres de l'hospital, però no, segueix de baixa, de manera que no es pot executar l'ordre d'acomiadament.

El Cedre ha estat un dels punts calents per la incidència del virus. És cert que molts dels difunts patien malalties greus i la majoria de persones es troben dins del grup de persones de risc, però la polèmica al centre ja estava instal·lada molts abans de l’arribada del coronavirus a Andorra i les veus queixoses dels tècnics sanitaris d’El Cedre no eren gens favorables a la tasca d’Escrig. L’elevada mortalitat va fer que els ciutadans comencessin a interessar-se pel que passava a la residència.

tracking