reportatge

Generositat maquillada

La firma d’un conveni entre el Cap de Govern Xavier Espot i l’exfedatari Josep Estañol per a la “cessió gratuïta” dels instruments notarials digitalitzats era innecessària perquè estava obligat per llei a lliurar-los des del moment en què els documents són de titularitat pública

Generositat maquilladaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El trasllat dels protocols de Josep Estañol a l’arxiu de la Cambra de Notaris anunciat el 2 de juny semblava que havia tancat definitivament l’afer que l’ha envoltat, des que es va saber que es veia obligat a posar fi a la seva carrera professional per un problema de salut. Res més lluny de la realitat. El mateix dia, el Cap de Govern, Xavier Espot, i Estañol firmaven un conveni “per a la cessió gratuïta d’instruments notarials digitalitzats”. Un conveni tant inexplicable com innecessari i que es va modelar d’esquena a la Cambra de Notaris, segons les fonts consultades. Inexplicable i innecessari perquè estava obligat per la llei a cedir-los, donat que els protocols són de titularitat pública. Paradoxalment, però, s’estableix per conveni que cedeix sense cost uns béns que no li pertanyien i que Espot accepta la donació d’uns documents que ja eren de l’Estat. "El conveni va ser negociat personalment pel Cap de Govern d’esquena, entre d'altres, a tots els notaris. Opacitat, precipitació i inexperiència són mals companys de viatge de l'Estat de Dret”, explica el notari Isidre Bartumeu. I afegeix que “és un conveni de submissió que segur que els seus dos predecessors immediats en el càrrec no haurien signat”.

Gratuït i publicitat

En el conveni hi ha dos pactes a destacar perquè sobrepassen l’aspecte estricte de donació. El punt quart estableix que “el Govern s’obliga a no qüestionar el caràcter gratuït de la transmissió.” Una puntualització que com a mínim és redundant perquè en l’encapçalament del conveni es determina que la cessió no tindrà cost per a l’Estat. En el punt sisè, l’executiu assumeix el compromís de redactar un “comunicat de premsa, en peça separada i independent, que doni visibilitat a la donació i mostri de forma inequívoca l’agraïment del Govern...” Dos elements que accentuen la indignació entre l’estament notarial. “En breu li formularé al Cap de Govern, com a signant del mateix, les meves discrepàncies jurídiques pel contingut del conveni. La signatura del conveni em resulta inexplicable, inoportuna i impròpia”, conclou Bartumeu.

Els protocols digitalitzats d’Estañol dipositats a la Cambra de notaris corresponen al període del 1998 fins al 2017, ambdós anys inclosos. La resta d’instruments notarials autoritzats fins al cessament de l’activitat com a fedatari, a principis d’aquest any, estan en fase de digitalització i d’enquadernació, el cost dels quals anirà a càrrec del Govern.

tracking