Espanya avança l'obertura de les fronteres

Els turistes del país veí del sud podran entrar a Andorra a partir del proper diumenge

Espanya avança l'obertura de les fronteresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar ahir als presidents autonòmics que finalment la data escollida per a la reobertura de les fronteres serà el 21 de juny, que és el dia que acaba la darrera pròrroga de l’estat d’alarma. Tots els ciutadans de països de l'espai Schengen, així com els andorrans, podran moure's per tot el territori espanyol sense l'obligatorietat de passar 14 dies en quarantena i els turistes del país veí podran accedir al Principat. Des de la Comissió Europea ja es va demanar al govern de Sánchez avançar la data fixada per a la reobertura de fronteres al 15 de juny. Finalment, s'ha passat de l'1 de juliol al 21 de juny. Amb tot, però, la frontera amb Portugal mantindrà les mateixes restriccions fins a l'1 de juliol, dia en què es durà a terme un acte especial amb Sánchez, el Rei Felip VI i el primer ministre de Portugal, Antonio Costa. Serà aleshores quan també es reobriran “escalonadament” les fronteres amb països de fora de la UE i l'espai Schengen, en funció de la situació epidemiològica d'aquest i la reciprocitat.

D’altra banda, la Generalitat demanarà que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase tres aquesta setmana. Avui se celebrarà una reunió del Pla territorial de protecció civil de Catalunya que aprovarà que les dues zones canviïn de fase i no hagin d'esperar set dies més i ho sol·licitarà al Ministeri de Sanitat. Cal recordar que els andorrans poden desplaçar-se a partir d’avui per tota França i la resta de zones catalanes en la fase 3 de desescalada, com Girona, Catalunya Central i Tarragona, aquesta darrera sempre que no es passi per Lleida i Barcelona. Tot i això, en cas que finalment s’aprovés el pas a la fase 3 de Barcelona i Lleida, els residents andorrans també s’hi podrien desplaçar i, per tant, es podrien moure per tot Catalunya.

AMB ÀNSIES D'OBERTURA RECÍPROCA

Anna Ribas - Andorra la Vella Primer cap de setmana d’obertura a la frontera del riu Runer per als andorrans i des de les botigues ja pateixen les conseqüències. Així ho indicava la Daniela, responsable de la botiga Stradivarius, que valorava que “es nota molt que no han obert les fronteres perquè, en condicions normals, no és habitual que la botiga estigui buida un cap de setmana”. “Des de divendres hem notat que hi ha menys clients, la gent ha aprofitat per baixar”, afegia. És per això que posava en relleu que “quan obrin les fronteres podrem començar a recuperar l’activitat perquè nosaltres vivim dels turistes”. En aquesta línia, la Vanesa, dependenta a Kiko, apuntava que normalment “tenim més clients estrangers que no pas del país” i “ara ens està costant una mica”. “Ens ve la clienta habitual del país però ara necessitem la gent de fora, estem esperant amb ganes l’obertura recíproca, ho estem notant massa”. Així mateix, des d’una altra botiga de roba de l’eix comercial es mostraven preocupats perquè apuntaven que, amb l’obertura, “el client local anirà a comprar a fora per beneficiar-se del Tax Free”, i el fet que no puguin entrar visitants espanyols encara els perjudica més. Per la seva part, la Sílvia, de Perfumeries Júlia, exposava que “sí que és cert que hi ha francesos que van venint, sobretot entre setmana, però el fet que no puguin venir visitants espanyols ens ha afectat molt. No hi ha gairebé ningú”. De fet, l’Àngel, propietari d’una botiga d’electrònica indicava que “com que no tenim turistes obrim menys hores”.

tracking