PANDÈMIA MUNDIAL

Els pitjors ingressos de la història

Els 186.862 euros recaptats al maig per la taxa a la importació de tabac és la xifra més baixa des que la duana publica les dades

Els pitjors ingressos de la històriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos mesos i mig de tancament gairebé complet de l’economia andorrana han deixat unes xifres rècord negatives pel que fa als ingressos de l’Estat provinents de les taxes a les importacions, és a dir, els gravàmens al consum. Sense turistes, la principal taxa, la que grava les importacions de tabac i representava gairebé el 25% dels ingressos totals de l’Estat, s’ha enfonsat. Els 186.862 euros que es van recaptar el mes de maig és la pitjor xifra mai registrada des que el 2011 la duana publica els ingressos mensuals per la taxa a les importacions. I s’ha d’anar a aquell any per trobar uns ingressos similars pel que fa a la taxa que grava el tabac. El juliol del 2011 només es van ingressar 393.401 euros i l’agost d’aquell mateix any la xifra va ser de només 458.442 euros.

Ha hagut de passar una dècada i una pandèmia mundial per tornar a un ingrés inferior al milió d’euros en la taxa a la importació de tabac. Una xifra que, exceptuant aquells dos mesos del 2011, sempre ha estat per sobre del milió d’euros, superant habitualment els cinc, moltes vegades els deu i els 15, i un cop, l’abril del 2012, arribant als 27,3 milions.

I és que en aquesta dècada els ingressos per la recaptació de la taxa al tabac s’han mantingut menys o més estables, amb alçades puntuals els mesos següents que el Govern anunciés l’increment del gravamen, un fet que es va produir diverses vegades durant el Govern de Toni Martí i amb Jordi Cinca al capdavant de la cartera de Finances. Unes alçades puntuals que es convertien en baixades, també puntuals, els mesos següents, un cop els fabricants havien comprat prou tabac perquè l’increment de la taxa els fos menys costós.

La crisi econòmica

Malgrat les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, el balanç dels primers cinc mesos de l’any quant a la recaptació de la taxa al tabac no és el pitjor de la darrera dècada. L’any 2014, un exercici que es va iniciar amb un increment de la taxa al tabac, s’havien recaptat fins al maig 26,9 milions d’euros per aquest concepte, 600.000 euros menys que en els primers cinc mesos de l’actual exercici.

Els ingressos d’aquell 2014 per la taxa al tabac van ser finalment de 99,9 milions d’euros. I no va ser la pitjor xifra de la dècada. Es va registrar l’any 2011, un dels pitjors de l’anterior crisi econòmica i amb una caiguda considerable de turistes. Aquell exercici es van ingressar 66,1 milions d’euros, mentre que entre gener i maig s’havien recaptat 33,2 milions.

Molt hauran de canviar les coses perquè el 2020 s’assembli als exercicis dels darrers vuit anys, ja que del 2012 al 2019 s’ha fregat o superat la xifra de cent milions d’euros –amb el rècord de 113,6 del 2013– recaptats per la taxa a la importació de tabac. Malgrat la imminent reobertura de les fronteres (els francesos poden entrar al país des del 2 de juny i es preveu que els catalans i espanyols ho puguin fer des del 22 del present mes), les previsions no auguren una arribada massiva de turistes a l’estiu i està per veure què passarà a l’hivern amb els esquiadors. És a dir, que difícilment els fabricants necessitaran comprar una gran quantitat de tabac per oferir-lo als turistes, a més tenint en compte el poc estoc que han venut els darrers mesos.

Respecte als ingressos per les taxes a la totalitat de les importacions, incloses les del tabac, els aconseguits aquests primers cinc mesos de l’any són els pitjors de tota la sèrie. Els 55,2 milions d’euros recaptats fins ara són gairebé 10 menys que els ingressats el 2014, en els pitjors primers cinc mesos de la dècada fins ara.

Aquell any es van ingressar finalment 196,6 milions en taxes a les importacions, però el pitjor exercici de la dècada va ser el 2011 amb un total de 170,9 milions recaptats. La xifra s’ha mogut habitualment en els 200 milions d’euros, un topall al qual no s’arribarà en l’any en curs.

Cal recordar que dijous el ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença al Consell General davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, va xifrar en 30,7 milions d’euros la caiguda dels ingressos relacionats amb les taxes sobre el tràfic exterior. Si es compleixen les previsions, la recaptació a final d’any seria de 178,1 milions, la segona pitjor dels darrers deu anys.

L’executiu calcula que el desballestament del pressupost motivat per la crisi de la Covid-19 també es traduirà en una davallada en la recaptació d’impostos de 83,2 milions d’euros durant l’any 2020. D’aquesta manera, l’Estat deixarà de percebre prop d’un 20,3% dels ingressos previstos. Jover, però, va avisar que aquestes previsions s’aniran ajustant.

Els pitjors ingressos de la història

tracking