concurs públic

Els àpats dels presos costen 11 euros per dia i intern

Interior gasta uns 240.000 anuals per donar esmorzar, un dinar de dos plats i postre i un sopar de tres plats i postre a uns 60 reclusos a l’any

Els àpats dels presos costen 11 euros per dia i internFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres àpats diaris (esmorzar, dinar i sopar) a un cost de 10,84 euros per intern del centre penitenciari de la Comella. Aquesta és l’estimació que fa el ministeri de Justícia i Interior al plec de bases del concurs promogut pel departament d’Institucions Penitenciàries per la prestació de serveis per a la preparació dels àpats diaris per als interns de la presó. La base de licitació és de 237.087 euros en calcular que el nombre de presos diaris estarà al voltant de la seixantena de persones, malgrat que la capacitat del centre penitenciari de la Comella és actualment de 145 interns, dotze en règim obert.

El plec de condicions del concurs indica que el volum del servei depèn del nombre de persones internes en règim obert o en règim tancat. L’any 2019, el nombre mitjà mensual d’interns en règim tancat va ser de 55 persones i en règim obert, de tres. Actualment, en la primera meitat del 2020, aquestes mitjanes han estat semblants. El servei d’àpats per als interns en règim tancat inclou l’esmorzar, el dinar i el sopar; en canvi per als interns en règim obert inclou el sopar o un entrepà. L’horari dels àpats dels presos és a les 8.45 hores l’esmorzar, a les 12.45 hores el dinar i a les 19.15 hores el sopar.

Interns a la cuina de la presó

El guanyador del concurs està obligat a contractar a través del departament d’Institucions Penitenciàries dos interns, com a mínim, per participar en la realització dels àpats en les instal·lacions de la presó de la Comella i ha de respectar el dret laboral aplicable a les persones que es trobin privades de llibertat. L’adjudicatari del concurs està obligat a formar degudament l’intern designat per la direcció de la presó. El període de formació ha de ser d’un mínim de tres mesos i d’un màxim de sis i el nombre d’hores mínim per intern en formació ha de ser de 30 hores setmanals remunerades al 75% del preu mínim horari establert pel Govern. És a dir, cinc euros per hora treballada, poc més de 600 euros mensuals.

Finalitzada la formació de l’intern, el guanyador del concurs estarà obligat a contractar-lo, després d’una avaluació de la formació juntament amb Institucions Penitenciàries en base al salari mínim horari establert pel Govern. El nombre d’hores per a cada intern contractat ha de ser d’un mínim de 25 hores setmanals. A 6,25 euros per hora, cosa que vindria ser un sou mínim d’uns 625 euros mensuals.

Cal destacar que els sous dels interns que primer estiguin a prova i després contractats els asumeix el departament d’Institucions Penitenciàries i no pas el gunyador del concurs.

Sopars de tres plats

El plec de bases incorpora una guia del que han de ser els menús a oferir als interns de la presó. Així, l’esmorzar consta de cafè, llet, una barra de pa de 400 grams, biscotes, mantega i melmelada. El diumenge s’ofereix als presos un croissant.

Respecte al dinar, és de dos plats i postre. El primer ha de combinar durant la setmana verdura, llegums, pasta i arròs. Plats, per exemple, com pop amb mongetes, canelons, tripes amb cigrons o paella. El segon plat ha de ser de carn o de peix amb guarnició. Com a exemple s’indica al plec de bases estofat amb patates, conill amb pebrot o lluç amb samfaina. Per postres: flam, iogurt gelat, fruita del temps, almívar o pastisseria.

Quant al sopar, haurà de ser de tres plats i postre. Per començar sopa (crema de marisc, crema de xampinyons o sopa de peix). De segon, verdura o entremès (empanades, croquetes, mongetes amb bacó o embotits). I de tercer carn, peix o ou amb guarnició (filet de lluç, enciam, truita de patates, botifarra amb puré o bacallà amb tomàquet). I per postres: flam, iogurt, gelat, fruita del temps, almívar o pastisseria.

El departament matisa que els menús només són orientatius, però que qualsevol canvi definitiu haurà de ser acordat prèviament per la direcció. Les racions es compondran d’un mínim de 450 grams per plat i per persona i el guanyador del concurs proveirà el centre penitenciari d’oli, sal, sucre, vinagre, pebre i dels condiments que siguin necessaris en quantitat suficient.

Per últim, l’adjudicatari haurà d’estar preparat per oferir àpats més elaborats o de caràcter més festiu en dates destacades com Nadal o Cap d’Any, entre d’altres. Àpats de celebració que haurien d’incloure vins i caves, postres especials com pastissos i torrons, i entrepans.

tracking