pandèmia mundial

Tornar a creuar les valls

L’obertura de la frontera sud va fer que ahir els andorrans formessin petites cues per poder accedir a territori català. El matí va ser una jornada relativament tranquil·la en què famílies separades durant tres mesos es van retrobar i on altres van aprofitar per comprar.

Tornar a creuar les vallsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres mesos. Aquest és el temps que els andorrans i residents han hagut d’esperar per poder tornar a passar les fronteres. Uns dies de neguit i certa por pel virus que ha afectat arreu del món i que als dos països veïns ha deixat un gran nombre d’afectats. Ahir, però, l’ambient tenia un to més amable després que el govern espanyol decidís permetre l’accés al territori català i a partir del dilluns a França.

A primera hora del matí, els més frisats van provar de travessar la frontera sud. Tot i això, molts van haver de girar cua, ja que no havia arribat l’informe oficial que permetia el pas sense restriccions. Un fet que va crear indecisió entre els andorrans i certa desconfiança sobre la certesa de poder creuar. Finalment, però, a partir de les onze del matí es va poder circular lliurement. Això sí, només els andorrans i residents, ja que els catalans hauran d’esperar-se a poder entrar al Principat al 22 de juny, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma.

Primers retrobaments, primeres abraçades i primers petons. Cal recordar que hi ha moltes famílies que han estat separades entre els dos territoris per motius professionals, normalment. I ahir les ganes eren tan grans que el distanciament va quedar una mica oblidat. Pares amb fills, cosins, amics, entre altres. La proximitat entre Andorra i la Seu d’Urgell històricament ha fet que sovint hi hagi vincles en comú i, malauradament, el virus ha estat separant-los durant molts dies.

I per què no dir-ho. Primeres compres a l’engròs. Si bé és cert que al llarg del matí i migdia la capital alturgellenca estava relativament tranquil·la, es van poder veure algunes matrícules del Principat que havien aprofitat per fer les compres. “Nosaltres estem comprant per a tot el mes”, va explicar una parella de noies que portava tres carros de la compra plens. “Normalment sempre venim a comprar i en ser divendres hem aprofitat, ja que segurament avui no hi haurà tanta gent”, van argumentar. De fet, els comerciants de la Seu d’Urgell, tot i que viuen amb incertesa com serà el primer cap de setmana amb la frontera oberta, tenen la previsió que avui es puguin veure molts andorrans al mercat. Una idea que els alegra, ja que els permet reactivar la seva economia. Per contra, molts veïns urgellencs es queixaven de la decisió del govern de Madrid de no deixar-los pujar a Andorra. “No entenc per què jo no puc pujar a comprar”, va al·legar amb indignació la Rosa. De fet, alguns van indicar que moltes compres les fan al Principat per la varietat de comerços i les limitacions que tenen al Pirineu i l’Aran. “Igual que als andorrans, fa tres mesos que no ens podem moure del nostre territori i tenim ganes de poder anar més enllà. Andorra és un bon lloc per comprar, tenint en compte la llunyania amb Barcelona, com també per fer sortides”, va reiterar el Jordi.

Sigui com sigui, la pandèmia del coronavirus ha afectat tothom. Alguns més que d’altres. Ara sembla que es comença a veure la llum al final d’un túnel i malgrat la nova “normalitat”, la mobilitat i els esperats retrobaments estan més a prop del que la gent es podia imaginar.

tracking