pandèmia mundial

L'obertura generalitzada d'hotels es preveu a partir de l'1 de juliol

El sector constata que les reserves s’han animat tot i que les xifres són encara minses

hotel recursFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera va demanar fa uns dies als seus associats la data en què tenien previst reobrir els establiments hotelers, un cop Espanya va anunciar (tot i que després les declaracions es van matisar) que reobria les fronteres quan s’aixequés l’estat d’alarma, a partir del 22 de juny. El posicionament majoritari dels que van contestar era fer-ho a partir de l’1 de juliol. La reobertura a l’exterior és la notícia que el sector espera i que ja hi hagi una data ha despertat un optimisme prudent, perquè “malgrat que no estem per tirar coets” i que la incertesa continua, sí que s’albira que hi haurà temporada d’estiu. Ho exposa el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol, que indica que des de fa uns dies “estem tenint més reserves que no pas anul·lacions”. Ara mateix, però, les perspectives d’ocupació són molt baixes, de prop d’un 30% al juliol i del 40% a l’agost, però el sector destaca la importància d’estar oberts i de poder promocionar “seguretat” per atreure turistes amb l’objectiu de créixer.

Les reserves marcaran què fa cada hotel. I especialment en el cas de les cadenes hoteleres que poden decidir no obrir-los tots, primant els que no són peu de pistes. No obstant això, Pujol també va indicar que el fet que les estacions d’esquí ofereixin activitats d’estiu pot animar els negocis hotelers de parròquies altes. Al Pas de la Casa ja hi ha algun establiment que ofereix allotjament i l’arribada dels primers clients francesos també ha pogut tenir incidència en establiments petits de les valls centrals. Aquells, argumenta Pujol, que són de gestió familiar i que si reben una reserva d’un parell d’habitacions poden obrir per atendre-la. Però recorda que una part important dels establiments té ERTO i que i l’aixecament de les suspensions de contracte es farà també quan hi hagi la certesa que el percentatge de reserves és suficient per justificar-lo. A Sant Julià la idiosincràsia encara és més particular perquè “treballen molt amb visitants que arriben en autocars” i tot dependrà de si aquestes sortides es reactiven.

Després de dies de ball de dates, ja està confirmat que els primers visitants podran arribar per la frontera sud a partir del 22 de juny. Pujol va indicar que el fet que haguessin pogut arribar veïns de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran abans d’aquesta data (petició inicial del Govern) hauria tingut poca incidència en els hotels. Però que sí que és quelcom que hauria estat positiu per a comerços i restauració. Finalment, però, tampoc no podran entrar fins al dia 22.

tracking