reportatge

Aniversari diplomàtic

Les relacions diplomàtiques entre Rússia i Andorra compleixen el 25è aniversari en el context de la pandèmia de coronavirus i, tot i que la celebració s’ha hagut d’ajornar, autoritats dels dos països han impulsat una iniciativa cultural a través de les xarxes.

Aniversari diplomàticFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les relacions diplomàtiques entre Rússia i Andorra celebren avui les noces de plata en una diada condicionada per la pandèmia de la Covid-19. La intenció era celebrar un cap de setmana de cultura russa en una festa en petit comitè entre les autoritats d’ambdós països, però tal com va exposar Pere Joan Tomàs, cònsol honorari de la Federació de Rússia al Principat d’Andorra, “ara s’ha parat tot i està en stand by. Haurem d’esperar”.

Tot i això, han volgut fer una petita celebració a través de les xarxes socials per donar continuïtat a un projecte cultural que Maria Ubach, ministra d’Afers Exteriors, i Sergey Lavrov, el seu homòleg rus, van arrencar en una trobada a Moscou l’octubre del 2018 amb el llibre Andorra i el Poeta. La publicació tracta sobre l’estada al Principat el 1901 de Maximilián Voloshin, famós poeta, assagista i escriptor del Segle de Plata de la literatura russa.

Així doncs, en aquest aniversari diplomàtic online, l’ambaixada russa a Espanya ha promogut una marató en línia de lectura de Voloshin, una iniciativa a la qual s’ha sumat Ubach, Tomàs, l’ambaixador extraordinari i plenipotenciari de la Federació de Rússia al Regne d’Espanya i al Principat, Yuri Korchagin, la representant oficial del ministeri d’Afers Exteriors de Rússia, Maria Zajárova, o l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu Zamora.

“És un gran dia”, va apuntar el cònsol honorari, que va recordar que “després de la Constitució es van establir relacions diplomàtiques amb gairebé tots els països”, i va confessar que està “molt content perquè dels 25 anys de relacions diplomàtiques n’he tingut vinculació 14”, primer com a ambaixador a Rússia i des del 2010 com a cònsol honorari, una proposta que li va fer el govern rus atenent “els 500 russos que resideixen a Andorra i els 25.000 que venen a esquiar. “Estic molt orgullós que un país tan gran hagi confiat en mi”, va apuntar.

D’entre les fites que s’han aconseguit durant aquests 25 anys, Tomàs i Korchagin destaquen especialment la darrera: el conveni entre el Govern del Principat d’Andorra i el de la Federació de Rússia sobre les condicions de supressió de les formalitats del visat en viatges mutus dels ciutadans d’ambdós països que es va signar el 5 de desembre del 2019 entre Ubach i Lavrov, a Bratislava, aprofitant la reunió de consell de ministres de l’OSCE.

A hores d’ara, la part russa ja ha realitzat els tràmits corresponents per a la conclusió del conveni. Pel que fa al Principat, el Consell General va aprovar per unanimitat el document. Així doncs, es preveu que el nou acord entri en vigor de manera imminent.

tracking