Pandèmia mundial

Salut farà cribratges als professors i als alumnes

Els tests massius a tota la població haurien evitat que hi hagués fins a 367 nous contagis amb els casos detectats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va dir ahir en roda de premsa que el Govern realitzaria un cribratge, durant la setmana vinent, als alumne i als professors a la tornada a l’escola i també un altre a la residència Salita, on es va produir un rebrot durant la setmana anterior. Aquest seguit de proves s’emmarquen en l’estratègia dissenyada pel Govern i que ja ha començat amb els tests duts a terme a la residència de l’Albó i amb les proves aleatòries als treballadors del Pas de la Casa. Al tancament d’aquesta edició, en cap de les proves que es van portar a terme en aquesta fase de cribratges no es va donar cap resultat positiu.

En aquest sentit, Martínez Benazet va dir que “és una bona estratègia, perquè hem de ser molt vigilants. I que els canvis que anem fent no comportin cap perill. No hem fet una gestió política, sinó que ha sigut tècnica”. A més a més, el titular de la cartera de Salut va afegir que “estem dissenyant cribratges també per valorar les immunoglobulines i veure com afecten les reobertures, com la del Pas de la Casa o de grups de població més exposats com les escoles, en les evolucions de les IgM i les IgG”.

Amb relació als resultats que es van presentar sobre els tests massius a la població, Marc Pons, el director d’Actua, va exposar que s’havien detectat un total 78 infeccions després d’haver realitzat, segons les indicacions del metge referent, un total de 3.718 PCR. Segons el mateix Pons, “fent una projecció de com haurien pogut repercutir aquests 78 contagis hauríem evitat unes 367 infeccions al cap d’un mes, seguint les projeccions de la corba epidemiològica que hem tingut”. A més a més, Pons va afegir que “l’estudi ha demostrat que per franges de sexe o d’edat no hi ha excessives diferències”, i va ressaltar que amb aquestes dades podien “tenir una imatge de com està el país i estar preparats”.

Per la seva part, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va afegir que aquest cribratge havia estat “una mesura excepcional”, i va indicar que “un estudi d’aquest tipus pot aportar més preguntes que respostes”. En dades globals, Pons va exposar que un total de 66.365 persones havien passat els dos tests i que la seroprevalença va indicar que almenys un 9,39% de la població presenta un anticòs en el test. Aquesta dada varia lleugerament quan es dona en els professionals sanitaris, que s’eleven fins al 12,06%. Finalment, cal destacar que la majoria de la població testada (90,7%) va demostrar ser asimptomàtica tot i tenir algun dels dos anticossos. Martínez Benazet va obrir la porta a nous sistemes que permetin complementar els actuals cribratges. En aquest sentit, va dir que Andorra estava estudiant el desenvolupament d’una aplicació que permetria fer arribar als contactes, de manera anònima, si algú estava contagiat, o els estudis d’aigües residuals, ja que alguns estudis als Estats Units haurien detectat restes del virus.

Actualització de dades

Pel que fa a les dades del dia, el ministre va indicar que no s’havia produït cap contagi, quedant els casos positius en 852, dels quals només en restaven 21 d’actius després de les 21 altes d’ahir.

Proves TMA al Pas de la Casa

Salut farà cribratges als professors i als alumnes

tracking