x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

La mobilitat s'estén a les regions catalanes en fase 3 a partir de dilluns

Els nacionals andorrans i residents també es podran desplaçar per Girona i Catalunya Central, a banda de l’Alt Pirineu i Aran

Pas lliure cap a Espanya

La policia espanyola ha aixecat les restriccions una vegada han rebut la notificació de les autoritzacions.

Fernando Galindo

Cues a la frontera d'Espanya

Els vehicles s'han acumulat aquest matí a la frontera del riu Runer, quan la policia encara no permetia l'accés a Espanya sense motius justificats

Espanya treu les restriccions de mobilitat amb Andorra

Els nacionals i residents andorrans podran circular per l'Alt Pirineu i Aran

Vehicles i ciclistes passant per la frontera aquest matí.

Vehicles i ciclistes passant per la frontera aquest matí

Vehicles i ciclistes passant per la frontera aquest matí.

Fernando Galindo
L'ambaixador espanyol, Àngel Ros, i Maria Ubach, a l'oficina de la ministra d'Afers Exteriors ahir al vespre.

Frontera oberta

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros, i Maria Ubach, a l'oficina de la ministra d'Afers Exteriors ahir al vespre.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/06/2020 a les 18:22
Els andorrans i residents podran desplaçar-se per més territoris a partir de dilluns a banda de l'Alt Pirineu i Aran, que comprèn les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran. La Moncloa ha confirmat avui que les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central passaran dilluns a la fase 3 del pla de desescalada, per la qual cosa, tal i com han confirmat al Diari fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat, que és qui té la competència en aquesta matèria, els andorrans i residents al Principat també podran desplaçar-se per aquestes zones des del dilluns. Entre les ciutats on es podrà anar, hi ha Berga, Manresa, Vic, Solsona o Igualada, a més de totes les de la província de Girona. Les úniques parts per les quals encara no es podrà anar són les regions sanitàries de Lleida i Barcelona, que continuaran en fase 2, però durant la setmana vinent mateix també podrian avançar de fase. A més, tampoc es podrà anar més enllà de Catalunya sense motiu justificat. Per altra banda, cal recordar que també des del 15 de juny, els andorrans també podran anar a França i en aquest cas no hi haurà restriccions de mobilitat. 
Des d'aquest matí, les autoritats espanyoles ja permeten passar per la frontera, fet que està provocant petites retencions de trànsit en sentit sud, que actualment són d'un quilòmetre i mig, tot i que els vehicles estan sortint del país amb normalitat. Els temes administratius amb Espanya han quedat solucionats cap a les 11 h i els andorrans i residents al Principat tenen lliure mobilitat per desplaçar-se per la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Durant el matí s'han estat ultimant els tràmits pertinents i la frontera ha començat a registrar una fila important de vehicles a partir de les 9.30 h, que han estat aturats una bona estona, ja que la policia espanyola demanava la documentació a tots els que volien passar, però encara no permetien la lliure mobilitat. La policia espanyola ha estat informant que no havien rebut el comunicat oficial i per tant han fet girar als que no tenien un motiu justificat per creuar la frontera, però una vegada ha arribat la documentació, ja han deixat passar. Amb tot, continuen aturant els vehicles per demanar cap a on van. 

Malgrat que Andorra té oberta la frontera des de l’1 de juny, els residents en aquesta regió sanitària catalana no podran entrar al Principat fins que Espanya aixequi l’estat d’alarma, vigent fins diumenge 21 de juny.
Andorrans i residents, un cop creuada la frontera, tindran els mateixos drets de mobilitat que els ciutadans d’aquesta regió sanitària, però també les mateixes restriccions i hauran de complir les mesures decretades pel govern espanyol per l’estat d’alarma que estiguin vigents en la fase 3.

La decisió la va prendre ahir el govern espanyol després que dimecres Madrid decidís que els residents a Gibraltar ja podien viatjar a Andalusia. “Espanya reconeix a partir de demà [avui per al lector] als andorrans i residents els drets de mobilitat i les restriccions que tenen els ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran”, va anunciar l’ambaixador Àngel Ros en una roda de premsa amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

Contradicció resolta
Què ha canviat per permetre la mobilitat d’andorrans i residents per l’Alt Pirineu i Aran respecte de fa uns dies, quan un informe jurídic elaborat per l’advocacia de l’Estat espanyol va dictaminar que no es podia autoritzar? “Hi havia una contradicció. Com podia ser que els espanyols poguessin anar a un país estranger i no fer-ho entre regions sanitàries o províncies”, va assenyalar l’ambaixador Ros, que va afegir que “hem resolt aquesta contradicció jurídica en reconèixer uns drets addicionals als andorrans i residents, que són els drets de mobilitat per aquesta regió sanitària”.

Respecte a la mobilitat entre regions sanitàries o províncies, l’ambaixador espanyol va recordar que “igualtat de fase no vol dir que hi hagi igualtat de mobilitat”. Ros va explicar que si hi ha canvi de fase, per exemple si la regió sanitària de la Catalunya Central i la de Girona passen dilluns a la 3 com vol la Generalitat i si després ho autoritza l’Estat espanyol, no vol dir que s’aixequin les restriccions de mobilitat. “Són les comunitats autònomes les que tenen ara la capacitat per decidir la mobilitat i faltaria una autorització de la Generalitat” per permetre la mobilitat dels andorrans entre regions sanitàries.
Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors es va felicitar per la decisió de Madrid, que “és fruit d’un treball molt intens i constructiu dut a terme les darreres setmanes entre les autoritats andorranes i espanyoles”. Va destacar “el treball admirable” fet per Ros i també va subratllar la feina de l’ambaixador a Espanya, Vicenç Mateu, “el nostre interlocutor davant les autoritats de Madrid”. La col·laboració del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha estat en permanent contacte amb el seu homòleg Salvador Illa i les converses entre Ubach i la ministra d’Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, també han estat claus.

Poder entrar i moure’s per l’Alt Pirineu i Aran “és un primer pas que es preveu que evolucioni i progressi durant els pròxims dies”, va dir la ministra, que va avançar que avui el cap de Govern, Xavier Espot, mantindrà una conversa telefònica amb el president espanyol, Pedro Sánchez.
Veure’n més
62
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts