Els complements ajornen la decisió sobre la rebaixa salarial al Consell

La majoria i terceravia estan d’acord que la retallada afecti tot el salari i el PS discrepa

Minut de silenci a la plaça del Consell General.

Minut de silenci en memòria de les 51 víctimesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers generals encara no han decidit en quin percentatge es rebaixaran el salari per contribuir a pal·liar la crisi econòmica derivada de la pandèmia sanitària. El punt de controvèrsia rau si la reducció es fa sobre el sou total que perceben els parlamentaris –comptant també l’extra que tenen alguns per estar a ple temps– o si es fa només sobre el sou base.

En concret, els grups de la majoria i terceravia estan d’acord a fer la rebaixa sobre el total de la retribució i que sigui del 10% per als consellers generals, del 15% per als presidents de grup i del 20% per a la síndica. El PS, en canvi, no posa objecció en els percentatges decidits pels presidents de grup ni per la síndica, però sí que discrepa amb la rebaixa per als consellers generals. En detall, el que volen els socialdemòcrates per als parlamentaris és una reducció del 5% sobre el salari base, és a dir, sense tenir en compte l’extra per estar a ple temps. En aquest sentit, és important matisar que el sou base dels consellers el paga directament Sindicatura i que després és cada grup parlamentari que decideix qui està a ple temps i, per tant, cobra més que els altres. A la pràctica, la proposta significaria que en el cas d’un conseller que percep uns 2.000 euros bruts de base més 2.000 per estar a ple temps, no se li faria la rebaixa sobre els 4.000 totals, sinó només sobre la meitat.

De moment no s’ha pres cap decisió en ferm i s’esperarà a dilluns per saber el posicionament definitiu dels socialdemòcrates, que argumenten que els consellers que estan a ple temps només tenen aquesta font d’ingressos i que per tant se’ls ha de tractar de manera diferent dels que combinen la tasca pública i privada.

Reglament limitat i sous públics

La reunió també va servir per debatre sobre la polèmica arran del salari del president del grup liberal, Ferran Costa. La formació segueix defensant que no s’ha fet res d’il·legal i demana que es deixi clar què es pot fer i què no per poder acatar sense confusions la normativa. En aquest sentit, es va decidir convocar una nova reunió dilluns amb tres punts concrets a tractar. D’una banda, definir si s’ha de mantenir la fórmula de pagament entre Sindicatura i els grups parlamentaris quan els consellers estan a ple temps o si, del contrari, s’estipula que el salari complet l’aboni Sindicatura. Un altre punt a tractar és si es poden rebre complements pels viatges que fan els consellers més enllà de les dietes que paga el Consell General. I, per últim, determinar si un president de grup pot estar a ple temps. Un cop aquests tres punts estiguin definits, Costa va afirmar que acatarà el que es decideixi en consens.

Pel que fa a si els comptes s’han de fer públics, el PS va deixar clar que vol que es publiquin els salaris i els complements que ha cobrat cada consellers des del 2018 fins ara. DA i terceravia estan d’acord a fer aquest gest de transparència, i els liberals volen que s'extengui a tots els anys de la legislatura passada.

Els complements ajornen la decisió sobre la rebaixa salarial al Consell

tracking