El Pas va doblar les vendes de tabac pel “relaxament relatiu” del control duaner

La segona distribuïdora francesa assegura que es van incrementar entre l’11 i el 31 de maig

El Pas va doblar les vendes de tabac pel “relaxament relatiu” del control duanerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vendes de tabac a Andorra van augmentar un 50% entre l’11 de maig, primer dia de desconfinament a França, i el 31 del mateix mes respecte a les operacions comercials efectuades a l’abril. Ho assegura en un comunicat de premsa la societat Seita Imperial Tobacco, la segona companyia distribuïdora de tabac a França, i posa en relleu que l’increment de vendes es va produir “tot i que la frontera d’Andorra amb França estava tancada”.

El portaveu de Seita, Basile Vezin, en declaracions al diari occità La Dépêche du Midi, va explicar ahir que aquest fet s’ha produït perquè “els fumadors van poder arribar a Andorra abans de l’obertura de la frontera”. I ho van poder fer perquè “els controls eren febles. La impermeabilitat de la frontera no era tan forta com imaginàvem”.

Una versió que va matisar al mateix mitjà de comunicació Bruno Parissier, inspector de duanes a l’oficina regional de Perpinyà. “La situació va canviar una mica durant el mes de maig amb un relaxament relatiu per part d’Andorra de les mesures vinculades als treballadors fronterers”, va assenyalar.

Seita, que compta amb un departament dedicat a denunciar el contraban de tabac i la seva afectació a les vendes als països on distribueix aquest producte, recorda que l’increment de vendes al Principat “és un fenomen directament lligat a l’atractiu dels preus cobrats al territori andorrà, on el pes de la tributació sobre els productes del tabac és pràcticament tres vegades inferior al de França, situació que comporta que el preu mitjà d’un paquet de 20 cigarretes sigui de 3,75 euros, enfront dels 9,7 euros que costa al territori francès.

Al comunicat recorden que a França les vendes de productes del tabac als estancs es van estabilitzar al maig després d’haver augmentat els mesos de març i abril. I que ho van fer a causa dels tancaments fronterers vinculats a la crisi de la Covid-19, que va impossibilitar als fumadors francesos anar als països fronterers.

Segons Hervé Natali, responsable de relacions territorials de Seita, “la disparitat en les polítiques fiscals sobre els productes del tabac de països fronterers amb França provoca directament aquesta fuga comercial. Fins que no s’hagi implementat l’harmonització fiscal amb els nostres veïns, l’augment dels preus de les cigarretes no servirà per lluitar contra el tabaquisme, sinó que simplement animarà els francesos a creuar la frontera per aconseguir-lo més barat”.

El president de la Confederació d’Estancs gal, Philippe Coy, va indicar que aquest “dúmping fiscal” d’Andorra “ha creat un mercat paral·lel que afavoreix les màfies del contraban”. I va afegir que “Andorra ja no hauria de ser un El Dorado del tabac barat”.

tracking