Pandèmia mundial

La recaptació d'impostos baixarà en 83,2 milions

Jover xifra el descens dels ingressos de l'Estat en un 20,3% durant el 2020

Eric Jover en la compareixença al Consell GeneralAdrià Esteban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, ha assegurat aquest matí, durant la compareixença davant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, que els ingressos de l'Estat durant l'any 2020 es reduïran en un 20,3%, en comparació amb les xifres previstes al pressupost d'enguany, amb un "menyscapte" a través de les diferents figures impositives de 83,2 milions d'euros. Més concretament, els impostos directes cauran en 12,9 milions d'euros, els impostos indirectes descendiran en 68,9 milions d'euros i les taxes baixaran en 1,9 milions d'euros. D'altra banda, Jover ha exposat que, amb relació a la contenció de la despesa, el Govern ha aconseguit estalviar 20,8 milions d'euros. Per conceptes de disminució de la inversió, la despesa caurà 17 milions que deixaran d'anar destinats a projectes que figuraven al pressupost, mentre que la reducció de la despesa de funcionament serà de 3,8 milions d'euros. Així mateix, en la línia d'activar ingressos extraordinaris, Jover va explicar que s'ha pogut utilitzar els 2,3 milions d'euros que conformen el compte de compensació que emana des dels comuns.

El ministre ha exposat que de la distribució de les reserves de les parapúbliques s'ha pogut emprar 30 milions d'euros, 20 provinents d'Andorra Telecom i 10 de FEDA. "Hem utilitzat la liquidació d'aquestes empreses sense posar-les en perill", ha afirmat Jover. Finalment, ha dit que el fons de solidaritat ha aportat 2,3 milions d'euros a les arques públiques en la lluita contra la Covid-19.

El president del grup del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha defensat davant la Comissió Legislativa que els buits de tributació suposen la pèrdua de "desenes de milers d'euros" i que els grups de la majoria "tenen la voluntat de mantenir aquesta possibilitat". El PS ha assegurat que vol posar fi als abusos que permet l'actual sistema fiscal, que permet que a través d'una SICAP o d'una societat patrimonial no es paguin impostos de societats ni d'IRPF. "Les estructures fiscals de les persones que tenen majors possibilitats permeten una tributació global del 0% i és això amb el que volem acabar". López, també ha manifestat que no es poden apujar els impostos a societats ni autònoms i que no poden compartir que ara, "que hi ha un forat econòmic per la crisi de la Covid, hi hagin maneres d'escapar a la tributació".

tracking