x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

La Covid-19 dispara el deute per sobre dels 1.100 milions

Crédit Agricole presta 100 milions i el país s’adhereix banc del Consell d’Europa
El ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa.

La Covid-19 dispara el deute per sobre dels 1.100 milions

El ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa.

SFGA / JAViladot
Actualitzada 11/06/2020 a les 12:31
L’impacte “molt significatiu” que tindrà la crisi de la Covid-19 es traduirà en un endeutament del país superior als 1.100 milions d’euros a partir del 2021, a raó de les xifres exposades ahir pel ministre portaveu, Eric Jover. D’aquesta manera, el compte d’endeutament de l’Estat, que s’havia estabilitzat els darrers anys per sobre dels 900 milions d’euros, es dispararà tenint en compte que la previsió d’enguany és d’un dèficit de 111,3 milions d’euros i per a l’any vinent de 76,8 milions més, és a dir, un total de 188 milions en pèrdues durant dos exercicis.
Per contrarestar aquest efecte, Jover va explicar ahir els moviments que està realitzant l’executiu per aconseguir vies de finançament extern. De moment, a banda de l’emissió de deute extraordinària de 125 milions d’euros i la pòlissa de crèdit sindicada de 50 milions d’euros, el resultat més tangible a data d’avui és l’aprovació d’un crèdit de 100 milions d’euros que –sense garanties, amb un tipus d’interès inferior a l’1% i amb durada d’un any i mig– prestarà Crédit Agricole, una entitat financera francesa amb la qual el Govern ja havia mantingut operacions creditícies en el passat. “Era l’oferta més competitiva i això ens dona garanties a curt termini”, va argumentar Jover.

A més, en la línia de “diversificar l’endeutament”, el titular de Finances va anunciar ahir l’adhesió d’Andorra al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, que suposarà una quota de 2,8 milions d’euros a pagar en quatre anualitats. En aquest sentit, Jover va assegurar que el fons seran “reserves del Govern a l’estranger” i es podran recuperar en el moment que el Principat abandoni l’organisme.
Sobre aquest fet, el ministre va sostenir que en les properes setmanes s’instrumentalitzarà una demanda a l’ens, que podrà preveure tant una línia de deute “sobirà” com el cofinançament de projectes concrets. A més, Jover va comentar que Andorra ha formalitzat una petició per al 2021 al Banc Europeu d’Inversions de la Unió Europea “per finançar projectes de molta envergadura”. I, en darrer lloc, va afirmar que abans de final d’any el país podria ser el 190è membre del Fons Monetari Internacional. “La Covid-19 no ha frenat el procés d’adhesió”, va dir Jover, qui va sostenir que a final de juny l’organisme traslladarà una proposta oficial sobre la quota d’ingrés a abonar.

Per tot plegat, Jover va valorar que “és necessari sobrecapitalitzar el Govern en previsió de les incerteses de la Covid-19”. En relació amb el PIB, el portaveu va manifestar que hauran de refer el pla d’equilibri financer, ja que la previsió actual és d’una caiguda del 9,8% per al 2020. L’any vinent, Jover va dir que hi haurà “un rebrot de l’economia” que, segons l’estimació, permetrà assolir un creixement del 5,5% del producte interior brut.
Etiquetes
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts