Pandèmia mundial

Espanya obre la frontera

Les autoritats veïnes aixequen les restriccions de mobilitat i permeten els desplaçaments fins a les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya elimina a partir d'aquesta mitjanit les restriccions de mobilitat per sortir des d'Andorra al territori veí i autoritza la lliure circulació per les regions sanitàries de Pirineu i Aran que ja es troben en la fase 3 de desescalada i a les que es considera que s'assimila el Principat. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que l'acord assolit ha estat fruit del treball d'equip i de les converses "regulars" que ha mantingut el ministre Joan Martínez Benazet amb el titular espanyol de Salut i ella mateixa amb la titular d'Exteriors a més de la feina de l'ambaixador andorrà a Espanya i ha assegurat que "és una molt bona notícia" que a partir de demà es pugui anar al Pirineu i Ara "i que estiguem integrats en aquesta zona sanitària. És un primer pas i així anirem progressant i evolucionant i ens podem felicitar d'aquesta decisió".

Ubach ha comparegut aquest vespre amb l'ambaixador d'Espanya al Principat, Àngel Ros, que ha explicat que es reconeix als ciutadans andorrans els mateixos drets de mobilitat que tenen el conjunt dels ciutadans de l'Alt Pirineu i d'Aran i ha precisat que la possibilitat que els ciutadans d'Andorra puguin anar a més zones de Catalunya que puguin canviar de fase de desconfinament "no pot ser una decisió entre les regions sanitàries, ha de ser una decisió global de la Generalitat". La regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran inclou les comarques d'Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran, fins a totes les quals es poden desplaçar els ciutadans d'Andorra.

La supressió de les limitacions a la frontera del riu Runer s'ha accelerat amb l'afer de Gibraltar que ha desbloquejat una situació que semblava que es mantindria fins al 21 de juny amb la finalització de l'estat d'alarma o fins a l'1 de juliol quan el govern espanyol permetrà l'entrada de turistes. L'executiu de Pedro Sánchez va autoritzar ahir a la tarda el pas de la població de Gibraltar a Andalusia, però no va fer excepcions als desplaçaments des d'Andorra i això ha provocat que s'hagin intensificat les negociacions durant tota la jornada fins que s'ha assolit un acord per començar a normalitzar el pas pel punt fronterer. La circulació cap al territori veí està restringida des de l'inici de l'estat d'alarma a Espanya, el 14 de març, tot i que la frontera sempre ha estat oberta per permetre passar mercaderies, els desplaçament dels fronterers i els que s'han pogut justificar per motius sanitaris.

La mobilitat dels residents o nacionals d'Andorra per tota Catalunya queda restringida com fins ara perquè encara hi ha zones que es troben en la fase 2 del desconfinament que limita els desplaçaments i la circulació per la frontera des del Pirineu i Aran cap al Principat i des de tota Espanya es podrà fer a partir del 22 de juny, quan acaba l'estat d'alarma, ha assenyalat Àngel Ros. En la mateixa data s'eliminen les restriccions de mobilitat per als ciutadans del Principat en tenir la mateixa consideració que els de la regió sanitària pirinenca.

La ministra ha anunciat que el cap de Govern, Xavier Espot, mantindrà demà una conversa telefònica amb el president espanyol on parlaran sobre la circulació de persones entre Andorra i Espanya.

La ministra Maria Ubach i l'ambaixador Àngel Ros expliquen l'obertura de la frontera

tracking