Espanya aixeca les restriccions a la frontera amb Gibraltar

Espanya segueix sense permetre als andorrans la lliure circulació per l’Alt Pirineu i Aran

Espanya aixeca les restriccions a la frontera amb Gibraltar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya permetrà la lliure mobilitat per Andalusia als ciutadans europeus amb residència a Gibraltar, mentre que manté les restriccions als residents andorrans, tant nacionals com estrangers, que poden creuar la frontera del riu Runer però només poden desplaçar-se per territori espanyol en cas de necessitat i de manera justificada. El Govern havia demanat a Espanya que permetés la lliure circulació dels andorrans per la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, que es troba en fase 3, però l’executiu de Pedro Sánchez no ho ha considerat oportú.

El govern de Gibraltar, però, va anunciar ahir a la tarda que, després d’un contacte entre el seu ministre principal, Fabian Picardo, i el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, els europeus residents a Gibraltar podran creuar la Verja i entrar a Espanya. En un comunicat, l’executiu de Picardo va assenyalar que, una vegada a Espanya, aquests ciutadans “han de complir els requisits de la fase 3 de la desescalada”, és a dir, que podran moure per tota la comunitat autònoma d’Andalusia.

Per creuar la Verja serà necessari posseir un document d’identitat gibraltareny o una targeta de residència, per demostrar la residència a Gibraltar. Això assegurarà que només creuïn els que resideixin al Penyal i no, per exemple, residents al Regne Unit, tenint en compte que encara hi ha vols entre els dos territoris. El comunicat de Gibraltar no fa cap al·lusió si els residents al Penyal hauran de complir o no quarantena en territori espanyol. Fonts del ministeri de l’Interior espanyol van confirmar la decisió, que va entrar en vigor de manera immediata.

Gibraltar, com és el cas d’Andorra, sempre ha estat exclosa de les ordres ministerials per les quals es van tancar les fronteres exteriors de l’àrea Schengen però, a la pràctica, quan els residents a Gibraltar entraven a la província de Cadis estaven sotmesos a les mateixes limitacions que els locals, és a dir, només podien desplaçar-se per anar a treballar però no, per exemple, a una segona residència. Al Principat, els transfronterers també tenien llibertat de moviments entre els dos països, però sotmesos a les mateixes limitacions que els catalans.

Un cop començada la desescalada, Gibraltar va començar a treballar en la decisió, que ha culminat una vegada que hi ha garanties de reciprocitat, és a dir, que els espanyols també podran creuar la Verja cap al Penyal sense que sigui per anar a treballar.

Andorra també ofereix les mateixes garanties a l’Estat espanyol, però encara no ha aconseguit un acord similar al que Madrid ha arribat amb Gibraltar. Cal recordar que l’executiu espanyol va denegar la sol·licitud que va realitzar el Govern a final de maig perquè la mobilitat entre ambdós països fos efectiva a partir de l’1 de juny però circumscrita a les regions de l’Alt Pirineu i l’Aran. Va ser després que l’informe jurídic que es va encomanar a l’advocacia de l’Estat conclogués que no hi havia base per permetre la mobilitat entre els territoris a banda i banda de la frontera. Els ministeris espanyols d’Exteriors, Interior i Sanitat s’havien mostrat favorables a l’autorització però finalment van pesar les reticències que havia apuntat el d’Hisenda.

El Govern segueix en converses amb Espanya perquè el Principat sigui considerat zona de turisme domèstic a partir del 22 de juny, però tot indica que la lliure mobilitat no arribarà fins a l’1 de juliol.

Espanya aixeca les restriccions a la frontera amb Gibraltar

tracking