PANDÈMIA MUNDIAL

Govern pagarà els ERTO pendents la setmana que ve

L'executiu ha trobat una solució jurídica i a partir de demà iniciarà el procediment per fer els pagaments

Enuig d'hotels i comerç amb Espot pels ERTOFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que els pagaments que estan pendents de fer-se a treballadors assalariats afectats per un ERTO s'efectuïn durant la setmana que ve. L'executiu, segons ha fet saber a través d'un comunicat, ha trobat una solució jurídica i a partir de demà iniciarà el procediment per pagar als 1.000 treballadors que tenen una suspensió temporal de contracte de treball o reducció de jornada i que encara no han cobrat la prestació perquè les empreses tenen algun deute o incidència pendent amb les administracions o perquè han de solucionar mancances en la documentació de les sol·licituds. Així mateix, el Govern assegura que aplicarà mecanismes perquè les empreses regularitzin la situació i donin compliment als requisits per accedir a l'ajut. Unes 200 empreses que han sol·licitat suspensions temporals de contractes de treball o reduccions de jornada no compleixen els requisits.

Enuig d'hotels i comerç amb Espot pels ERTO

El sector hoteler i comercial va assegurar ahir que hi ha treballadors en ERTO d’empreses que no tenen deutes amb l’administració que encara no han cobrat. L’afirmació contradiu les declaracions de dimarts del cap de Govern, Xavier Espot, en què s’assegurava que 1.100 assalariats encara no havien percebut la part del sou de l’executiu perquè les seves empreses tenien pagaments pendents. En aquest sentit, tant la Unió Hotelera com l’Associació de comerciants de l’eix central van indicar que hi ha empreses molestes amb l’executiu perquè asseguren que no tenen cap deute pendent i els seus empleats tampoc no han cobrat.

El president de la Unió Hotelera, Carles Ramos, va apuntar que “tenim empreses afectades que tenen treballadors que encara no han percebut la prestació”. “No sabem si és un problema administratiu o de comprovació de dades, però ens han contactat diversos usuaris expressant que no tenen deute i que els seus treballadors no han cobrat”. En la mateixa línia, va deixar clar que “no han rebut el sou per algun altre problema, però no per tenir deutes amb l’administració, això no es pot dir perquè no és així”, i va demanar una rectificació per part de Govern. Ramos ha puntualitzat a través d'un comunicat que la intenció de les seves paraules no era la d'acusar al cap de Govern de "no dir la veritat", sinó la de "matisar-ne dites declaracions" i ha expressat el suport de l'UHA a la feina feta per Govern durant la pandèmia. En el mateix sentit es va expressar la presidenta de l’Associació de comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, que va afirmar que “hi ha empreses que veient que no han cobrat l’ERTO han avançat part del salari als treballadors”. “No sabem per què no han cobrat però tenim diverses empreses que ens han fet arribar que el que es va dir ahir [dimarts] no és veritat”, va exposar.

Govern es manté

Després de conèixer les crítiques dels sectors, des de Govern es va reiterar ahir que “les sol·licituds que no presentaven deutes i cap tipus d’error ja han estat liquidades i executades”, i que “la gran majoria de sol·licituds que encara no s’han pogut tenir en consideració eren associades al fet que l’empresa tenia un deute amb l’administració”. Segons el ministre portaveu, Eric Jover, “aquesta és la posició majoritària, però ens podem trobar casos on hi havia errors en la sol·licitud, com per exemple la identificació d’alguna de les dades dels treballadors, i que això hagi provocat que no s’hagi pogut liquidar de manera acurada aquestes prestacions”.

Aquesta és, de fet, la sensació que tenen els sectors afectats, que critiquen la “descoordinació” i la “saturació” del sistema. “Truques a la CASS i et diuen que vagis al departament de Treball; hi vas i t’envien cap a la CASS”, va explicar Yebra, apuntant que els problemes es deuen a un “error de coordinació”. Des de la Unió Hotelera s’apunta que “qualsevol petita incidència fa saltar el sistema i impossibilita que paguin o fa que es faci més tard, ja que aleshores han de revisar les dades manualment”. Segons els portaveus dels dos sectors, es tracta “d’incidències menors” que “no haurien de bloquejar els pagaments”. En tot cas, volen deixar clar que els treballadors que encara no han cobrat no és perquè l’empresa tingui deutes, sinó per errors burocràtics o del sistema. El matís és important, va explicar Carles Calvo, membre de l’associació d’hotels, “perquè molts treballadors quan van sentir les declaracions del cap de Govern ens van trucar demanant-nos explicacions”.

Sobre aquesta qüestió, el ministre Jover va recordar que “malauradament el que estem fent és pagar la conseqüència de desenvolupar un projecte de molta envergadura en molt poc temps”. Tot i així, va remarcar que “crec que el programa ha funcionat molt bé vist el poc temps amb què s’ha desenvolupat i la seva magnitud”. “Hi ha algunes casuístiques particulars d’errors que s’estan corregint i que s’aniran corregint”, va concloure.

tracking