Atracció

Sant Julià inaugurarà una platja fluvial a final de juny

El projecte es farà al Prat del Senzill, tindrà uns 400 metres quadrats i costarà uns 7.000 euros entre la neteja del riu, la sorra i el condicionament del parc

Sant Julià inaugurarà una platja fluvial a final de junyComú Sant Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans que ho vulguin podran banyar-se aquest estiu en una platja dins del Principat. Serà de dimensions petites i fluvial però permetrà refrescar-se en un entorn familiar. Aquesta és la voluntat del comú de Sant Julià que, segons ha pogut saber el Diari, ha presentat un projecte al ministeri de Medi Ambient per condicionar la zona del parc del Prat del Senzill per permetre-hi el bany i ja compta amb el vistiplau de l’executiu. En concret, la zona d’esbarjo s’ubicarà a l’extrem final sud del parc i la petita obra que s’haurà de realitzar consisteix a netejar la zona del riu de les roques més grans, posar-hi sorra de platja especialment perquè els més petits puguin jugar i condicionar el parc infantil que ja hi ha. A més, la voluntat és que també s’ubiqui a la zona un petit bar, el lloguer del qual es traurà a concurs públic properament. Tot plegat costarà a la corporació comunal entre 5.000 i 7.000 euros aproximadament.

El projecte té com a objectiu habilitar un espai de caire familiar i tranquil, amb només una trentena de gandules. L’espai del qual es disposa estarà delimitat a uns 400 metres quadrats i no s’hi podrà nedar, de manera que es tractarà més d’un espai d’esbarjo per refrescar-se.

De juliol a setembre

Tenint en compte que els treballs que s’han de fer per adequar la zona són menors, la intenció de la corporació és poder inaugurar la iniciativa a final de juny i mantenir-la oberta fins al 8 de setembre. De totes maneres, l’obertura també estarà condicionada pel volum d’aigua del riu, de manera que la inauguració a final de juny no significa que es pugui obrir l’1 de juliol, sinó que caldrà fer una valoració prèvia del cabal. En tot cas, les dates no variaran significativament del calendari. Pel que fa a les mesures relacionades amb la pandèmia, l’espai haurà de seguir la normativa que el ministeri de Salut apliqui a les piscines i sempre condicionada a l’evolució de l’emergència sanitària.

En tot cas, i en espera de tenir tots els permisos en mà per començar les obres –l’executiu ja ha confirmat al comú el sí de manera verbal–, la corporació només ha d’acabar d’ultimar alguns detalls. Per regular-ne l'accés i els aforaments, el comú cobrarà una entrada de dos euros per als infants i de tres euros per als adults.

Tampoc es descarta que la zona es pugui convertir en un espai tranquil on anar a prendre alguna cosa a la nit amb un estil chill out. De poder-se tirar endavant aquesta segona idea, es proposaria als grups musicals del Principat de tocar-hi i que es poguessin endur allò que es recaptés per tal d’ajudar el món cultural autòcton en un moment tan complicat com l’actual. En tot cas, de moment aquesta i d’altres idees no s’han concretat encara i dependran també de qui gestioni el petit bar que s’inclourà a la zona habilitada.

Proposta recurrent

La proposta de fer una platja fluvial al Principat no és nova. Entre les propostes del pressupost participatiu de la ciutadania de l’any passat destacava un projecte similar per fer al Valira d’Orient. Tot i que finalment la proposta no va aconseguir els vots necessaris perquè fos una realitat, el projecte va despertar molt d’interès entre la ciutadania. Cal recordar que la partida, que liderava el ministeri d’Ordenament Territorial, ascendia a 300.000 euros. El guanyador de l’edició de l’exercici passat va ser finalment el projecte “Tram de voravia entre la Massana, Erts i Arinsal (CG-4 i CG-5)”, que va ser la més votada d’entre les 23 propostes que complien els requisits.

EL PROJECTE

-El comú de Sant Julià habilitarà un espai al tram sud del parc del Prat del Senzill com a platja fluvial.

-La zona tindrà una extensió d’uns 400 metres quadrats i s’hi col·locaran una trentena de gandules.

-La voluntat és que sigui una zona d’esbarjo tranquil·la i familiar per refrescar-se, ja que el cabal del riu no permetrà que s’hi pugui nedar. També s’hi inclourà un petit bar, el lloguer del qual es traurà a concurs públic.

-Les obres que s’hi han de fer són mínimes, neteja del riu, col·locació de la sorra i condicionament del parc infantil. El pressupost rondarà els 7.000 euros.

-L’activitat es preveu inaugurar a final de juny i s’allargarà fins al 8 de setembre.

-Es farà pagar una entrada de dos euros per als infants i tres euros per als adults per controlar l’espai i l'aforament.

-Pel que fa a les mesures que caldrà prendre per la pandèmia sanitària, l’espai haurà de seguir la normativa que el ministeri de Salut apliqui a les piscines.

-El ministeri de Medi Ambient ja ha donat el vistiplau a la corporació per tirar endavant el projecte.

PROJECTES SIMILARS A ALTRES PAÏSOS

El comú lauredià ha presentat un informe al ministeri de Medi Ambient en el qual s’explica la iniciativa i els objectius. Per defensar el projecte, a més, la corporació posa d’exemples altres indrets dels països veïns que també han optat per les platges fluvials. En concret, el document pren en consideració espais propers a rius d’altres països que s’han habilitat com a platja com ara la que hi ha a Bassella, Lleida, que inclou una zona d’esbarjo i una de pícnic i bar, la d’Arenas de San Pedro, a Àvila, que també té una zona de pícnic i una de restauració, o també les zones d’esbarjo, descans i restauració que s’inclouen al llarg del riu Sena, a París.

Sant Julià inaugurarà una platja fluvial a final de juny

tracking