Pandèmia mundial

Liberals insta tots els grups del Consell a fer públics els comptes

La formació vol un reglament que determini les retribucions dels parlamentaris

Liberals insta tots els grups del Consell a fer públics els comptesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers liberals han demanat a la síndica que faci públics els comptes de tots els grup parlamentaris de manera immediata. Aquesta va ser la reacció de la formació liberal, mitjançant un comunicat a la premsa, a la polèmica sobre el salari que cobra el president del grup, Ferran Costa. Després que se’l critiqués per rebre un extra per estar a ple temps i un suplement quan viatja a fora, a més a més dels prop de 4.000 euros bruts que pertoquen a un president de grup, la formació liberal va sol·licitar també que des del Consell es redacti un reglament que determini clarament quines retribucions dineràries poden rebre els consellers en funció de les atribucions i els càrrecs que ocupen. Les dues propostes tenen el suport del grup demòcrata i de Ciutadans Compromesos. A més, L’A també entrarà una esmena a la llei de transparència perquè els comptes siguin sempre públics i a l’abast dels ciutadans.

Des del grup de Ferran Costa s’ha argumentat des del primer moment de la polèmica que en cap cas s’ha fet res que infringeixi el reglament actual i en aquest sentit en el comunicat s’insisteix que “amb la darrera modificació, no existeixen aquestes directrius i s’ha atorgat als grups la potestat de retribuir els seus consellers generals en funció de les tasques”.

La idea que cal modificar el reglament també és compartida pels grups de l’oposició, que insisteixen que s’està parlant de diners públics, per la qual cosa és necessària la màxima transparència. En aquest sentit, el socialdemòcrata Pere López va indicar ahir que “estem preocupats des de legislatures anteriors per una deriva d’opacitat i que amb tota la gestió de la Covid no ha millorat”, i va reiterar que “és molt greu i s’han de demanar explicacions”.

Rebaixa de sous públics

Pel que fa a la rebaixa salarial a la qual s’han compromès els polítics per pal·liar la crisi actual, demà es reuniran tots els grups per prendre una decisió. Ara per ara, els de la majoria aposten per fer un 15% de reducció als consellers i un 20% a la síndica. El PS aposta per una rebaixa esglaonada mentre que terceravia no descarta presentar percentatges més elevats.

El debat també ha arribat als comuns. En aquest cas, Rosa Gili traurà la qüestió la propera reunió de cònsols i demana que tothom faci públic el seu sou, tal com ha fet el comú d’Escaldes.

EL PS ANIRÀ AL TC SI NO LI FACILITEN ELS BALANÇOS I COMPTES DE BPA

El PS es planteja presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional si se li continua negant l’accés als comptes de BPA. Així ho van confirmar els consellers Pere López i Quim Miró ahir en roda de premsa. Precisament Miró va recordar que “hem demanat aquesta informació fins a cinc vegades”. La darrera ha estat a través d’un recurs a la Sindicatura general. Miró va dir que “és l’últim recurs que ens queda davant la manca de transparència”.

tracking