Pandèmia mundial

La restauració ha de tancar a la una per evitar aglomeracions

La restauració ha de tancar a la una per evitar aglomeracionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els establiments de restauració i bars hauran de tancar els locals com a màxim a la una de la matinada. A més, serà obligatori l’ús de la mascareta també als locals comercials, ja que si no els propietaris s’enfrontaran a sancions de fins a 1.000 euros. Així ho va explicar ahir en roda de premsa el cap de Govern, Xavier Espot, amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va servir per informar de l’aixecament parcial de l’emergència sanitària publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

El cap de Govern va informar que la decisió ve presa després del primer cap de setmana de reobertura d’aquests locals i la detecció d’alguns incompliments, tant pel que fa al client com al propietari. “Hem detectat que hi ha hagut incompliment en alguns casos, on no s’han respectat les distàncies i pot suposar un risc”, va indicar Espot. D’aquesta manera, es preveu un augment dels controls policials per assegurar que no es converteixin en locals d’oci nocturn, tenint en compte que no es poden obrir discoteques. Espot, però, no va voler crear alarmisme: “La majoria de propietaris estan complint.”

Pel que fa a l’obligatorietat de l’ús de la mascareta als locals, Espot va informar que s’aplicaran sancions econòmiques als propietaris que ho incompleixin, ja que tenen reservat el dret d’admissió i poden prohibir l’entrada d’un client a l’establiment. A més, va exposar que la decisió de no multar el client té a veure amb “una discussió jurídica contra la llibertat personal” i que ara mateix no es considera que sigui necessari plantejar-ho, apel·lant a la responsabilitat de la ciutadania.

No s’aixequen els erto

En la compareixença, el cap de Govern també va explicar que el decret aprovat conserva les mesures adoptades en matèria laboral i de seguretat social. D’aquesta manera, Espot va informar que segueixen vigents les suspensions temporals del contracte laboral i les reduccions de la jornada laboral. També el decret conserva la reducció del lloguer d’habitatges i carències en hipoteques i préstecs personals i es manté la baixa per aïllament o diagnòstic de la Covid-19.

Les mesures relatives als treballadors per compte propi també es mantenen, com ara la reducció de la cotització o que l’executiu assumeixi el 10 per cent de la cotització de la branca general de la CASS dels autònoms, i també es manté el permís retribuït per tenir cura dels fills per a treballadors públics i privats.

En relació amb els treballadors de l’administració, es mantenen els decrets pels quals s’adopten mesures excepcionals per al personal dels cossos especials.

Per contra, “donada la progressiva recuperació de l’activitat” l’executiu deixa sense efecte la reducció de la renda dels locals de negoci i comença a aplicar-se l’increment progressiu del lloguer per a tots els locals, inclosos els que estan tancats voluntàriament. També queda sense efecte el finançament de la part empresarial de la cotització dels assalariats. Pel que fa a la reducció de les tarifes elèctriques i de telecomunicacions, l’executiu ha decidit que a partir d’ara s’acabin. Tot i això, poden continuar acollint-se a la rebaixa de la factura de la llum i el telèfon aquelles activitats econòmiques que encara no tenen permesa la reobertura.

Espot també va informar de la represa de l’activitat jurisdiccional. En aquest sentit, es reprèn el còmput dels terminis processals i administratius i també les celebracions, com ara matrimonis i unions civils.

Quant a les activitats lúdiques, culturals i esportives, a partir d’ara es permet la seva organització en locals interiors sempre que no superin les 200 persones ni la capacitat d’aforament del 50 per cent. En el cas que es desenvolupin a l’exterior es podran realitzar sempre que no superin les 400 persones, respectant la distància de seguretat i l’ús obligatori de mascaretes.

D’altra banda, la capacitat del transport públic es manté al 50 per cent i es procedeix a l’autorització per a l’obertura de parcs, zones de lleure, places, berenadors i similars, així com també es preveu la reobertura de les sales de vetlla, entre altres mesures.

EN VIGOR

-Les suspensions de contracte i la reducció de la jornada laboral.

-La reducció del lloguer d’habitatges i carències en hipoteques i préstecs personals a les persones afectades pels ERTO.

-Permís retribuït per tenir cura dels fills per a assalariats i també els autònoms que necessitin aquesta prestació.

-Prestacions per als treballadors a compte propi, com ara la reducció de la cotització o que l’executiu assumeixi el 10 per cent de la cotització de la branca general de la CASS.

-Baixes a causa de l’aïllament o diagnòstic de la Covid-19.

DERROGAT

-El finançament de la part empresarial de la cotització dels assalariats.

-Reducció de la renda dels locals per a negoci i inici de l’increment progressiu de la renda per a tots els locals, inclosos els tancats voluntàriament.

-Còmput dels terminis processals suspesos i dels terminis per recórrer contra actes administratius i en matèria fiscal i tributària.

-Còmput d’altres terminis suspesos per causa de l’emergència.

-Represa del termini de caducitat en els expedients previs a la celebració de matrimonis i també unions civils.

tracking