'OPERACIÓ NORD'

La fiscalia vol 12 anys per al cervell d'una trama de tràfic de cocaïna

Un control rutinari a la frontera del riu Runer va derivar en la primera entrega controlada de droga al país, que va fer caure una xarxa de traficants de cocaïna. La fiscalia demana per al cervell de l’operació, escapat després d’un permís mèdic a Espanya, 12 anys de presó.

La fiscalia vol 12 anys per al cervell d'una trama de tràfic de cocaïnaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan el van enxampar la tarda del 3 de maig del 2018 amb 228 grams de cocaïna, 51 grams de marihuana, 18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna i cinc dosis d’LSD, “espontàniament” es va oferir a col·laborar amb la policia per desarticular una xarxa de narcotraficants que operava principalment al Pas de la Casa.

Ell, resident del Principat, havia baixat en taxi a la Seu d’Urgell a fer “unes compres” al Mercadona acompanyat pel seu company de pis, al qual no va informar de les seves intencions. Després de separar-se a la cua del supermercat, el jove va desplaçar-se fins a una gasolinera, on l’havia citat El Valenciano, l’individu que feia dues setmanes havia acudit a la seva llar per amenaçar-lo de mort en no haver-li pagat un deute de 500 euros relacionat amb el tràfic de substàncies estupefaents. A l’estació de servei es va produir de forma discreta l’intercanvi de la mercaderia, que romania amagada sota el capó del cotxe. A banda del camell i el cervell de l’operació, dins del vehicle també hi era present un home de confiança del segon, que ahir, en seu judicial, va declarar no haver vist l’escena. Acte seguit, els dos narcotraficants van emplaçar-se a trobar-se a l’altra banda de la frontera –amb la diferència que un va agafar el bus amb la motxilla carregada de tòxics per fer la feina bruta i l’altre va pujar amb el seu cotxe havent-se rentat les mans– per intercanviar-se de nou la droga.

No obstant això, el pla va grinyolar quan els agents duaners, en un control rutinari a la frontera hispanorandorrana, van descobrir el jove resident, que ahir va eximir de responsabilitat el seu company de pis que s’havia retrobat al bus. Durant l’atestat, el camell va revelar la trama i, per a sorpresa dels efectius que van prendre-li declaració, va despullar El Valenciano prestant-se a col·laborar amb l’operatiu policial. De fet, “el narcotraficant més important d’Andorra” –segons van assegurar testimonis del cos d’ordre durant la maratoniana jornada judicial d’ahir a Prada Casadet– era un home a qui se seguia la pista des del 2013.

A partir d’aquí, diversos membres policials –vestits de paisà– van arribar a les 22 hores a casa del primer detingut de l’operació Nord per esperar –amagats– l’instant en el qual es presentés l’autèntic titular de la droga per capturar-lo i interceptar l’intercanvi. Paral·lelament, el cervell de la trama i el seu fidel acompanyant van reunir-se amb un tercer narcotraficant –el qual la policia ja tenia identificat– abans d’anar, passada la mitjanit, a Andorra la Vella per recollir la mercaderia. El cotxe va quedar aparcat al carrer mossèn Cinto Verdaguer –a una prudent distància de l’habitatge per no aixecar sospites– i l’escuder, de nou, es va quedar dins del vehicle perquè el seu íntim amic “m’havia dit que trigaria cinc minuts a baixar”. Així doncs, El Valenciano i el company van pujar al pis sense ser conscients de l’ham que els esperava.

“Marxa, marxa”, van ser les paraules que va proferir el detingut –qui va sostenir ahir que patia per la seva vida– just en obrir la porta als receptors. Automàticament, el cap de la trama va córrer cap al carrer en un intent frustrat d’escapolir-se de la policia, que el va perseguir pels cèntrics carrers de la capital en un passatge més propi d’una pel·lícula. L’altre individu va ser arrestat sense oferir resistència. “Falta una tercera persona”, va dir el jove resident als agents, que, dues hores més tard, van trobar l’amic d’El Valenciano sota un portal a escassos metres del cotxe.

La fuga i el judici

D’aquesta intervenció policial, tres detinguts –el cervell, el seu amic de la infància i el delator– van passar a presó provisional. Amb tot, el 16 d’octubre del 2018, el cap de la xarxa de narcotraficants es va fugar de la Comella aprofitant que la Batllia li havia concedit un permís per viatjar fins a Espanya i fer-se unes proves mèdiques, ja que tenia diagnosticat un càncer. Tot i el compromís per retornar al cap de dos dies, des de llavors el reu no ha tornat a trepitjar Andorra, qui ha suplicat –sense èxit– al país veí la seva extradició. Sota aquesta premissa, la defensa va sol·licitar ahir al tribunal sortir de la causa en considerar que l’autoritat judicial competent ha de ser l’espanyola.

“No hi ha cap procediment judicial obert a Espanya ni cap obstacle perquè es desplaci a Andorra. És una situació de rebel·lia perquè la seva absència no es justifica per raons mèdiques”, va esgrimir el magistrat. Per la seva banda, la fiscalia va demanar 12 anys de presó i 200.000 euros de multa per al cervell de l’operació, acusat d’un delicte major de tràfic de droga en gran quantitat en grup organitzat i blanqueig de diners. Per al seu amic –que fa més de dos anys que és al centre penitenciari– la pena que va demanar va ser de vuit anys i 30.000 euros de sanció, tenint en compte “la vinculació molt forta” amb la xarxa i les “inconsistències argumentals” durant la vista oral. Sobre aquest individu, la defensa va reclamar l’absolució atès que “no hi ha suficients proves de càrrec”.

D’altra banda, la fiscalia va rebaixar de sis a quatre anys la pena per al resident detingut i va fixar una multa de 15.000 euros. La col·laboració policial i les possibilitats de reinserció van motivar el canvi, tot i que la defensa va demanar l’absolució perquè va afirmar que va actuar sota la por insuperable. Pel que fa al narcotraficant del Pas –que no es va presentar–, la fiscalia va demanar 5 anys de presó i 20.000 euros. Per últim, el company de pis va quedar amb una contravenció penal per consum de drogues.

La fiscalia vol 12 anys per al cervell d'una trama de tràfic de cocaïna

tracking