pandèmia mundial

Govern obté un préstec de 100 milions de Crédit Agricole

L'executiu preveu una caiguda del PIB del 9,8% pel 2020 i un endeutament de 188 milions d'euros entre aquest any i el 2021

Govern obté un préstec de 100 milions de Crédit AgricoleSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern obté un préstec de 100 milions d'euros de l'entitat bancària francesa Crédit Agricole amb la garantia de l'Estat per fer front a l'endeutament que es generarà per les despeses i la reducció d'ingressos que provocarà la crisi de la pandèmia de la Covid-19. Elministreportaveu, Eric Jover, ha explicat que aquest crèdit, que tindrà una durada d'un any i mig i un tipus d'interès per sota de l'1%, se suma a les altres operacions de finançament que ha aconseguit el Govern, com són l'emissió de deute per 125 milions d'euros i una pòlissa de crèdit sindicada de 50 milions d'euros. Amb totes aquestes opcions, l'executiu disposarà de 275 milions d'euros per fer front als 188 milions de dèficit previstos entre el 2020 i el 2021. Jover ha destacat que l'operació amb Crédit Agricole, "donagaranties per tenir el capital a curt termini" i que "era l'oferta més competitiva". Així mateix, el ministre ha explicat que l'executiu preveu que el PIB d'aquest any registri un descens del 9,8% i que el dèficit sigui de 111,3 milions d'euros, i que pel que fa al 2021 el PIB tornarà a ser positiu amb un ascens del del 5,5%, però generarà un endeutament de 76,8 milions d'euros perquè la recaptació d'impostos corresponent a l'activitat d'aquest serà inferior a la d'exercicis precedents. Jover ha explicat que aquesta previsió és "moltsimilar a la dels països veïns" i que va íntegrament lligada a la situació generada per la Covid-19.

Elministreportaveu ha recordat la importància de formar una xarxa de finançament diversa amb el component nacional i amb institucions financeres i entitats privades internacionals i que el Govern treballa per aconseguir finançament del Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Europeu d'Inversions, (BEI) i Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (BCE), al qual Andorra s'hi ha adherit com a membre de ple dret. La quota prevista per formar-hi part és de 2,8 milions d'euros, que segons ha detallat el ministre, es recuperarien en cas d'abandonar l'organisme. Així mateix, el Govern ha formalitzat la demanda de col·laboració amb el Banc Europeu d'Inversions, que "ofereix una anàlisi tècnica que pot ajudar a reforçar projectes de gran envergadura", i Jover ha destacat que la tasca per ser membre del Fons Monetari Internacional (FMI) continua i que abans de finals d'any el país podria ser-ho de ple dret. El ministre ha subratllat que davant de la situació per la Covid-19 "s'ha hagut de generar dèficit per arribar al màxim de gent possible" i que tots aquests mecanismes de finançament permeten al país augmentar la seva "capacitat de resiliència". Així mateix, Jover ha afirmat que l'executiu no incrementarà els impostos, però que es revisaran i s'aniran actualitzant.

tracking