Pandèmia mundial

1.100 ERTO sense pagar per deutes de l'empresa

El PS ha tramitat una bateria de preguntes per demanar explicacions a l'executiu pels impagament d'aquestes prestacions

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va xifrar ahir en 1.100 els treballadors que encara no han cobrat l’ERTO perquè les seves empreses tenen deutes amb l’administració. En total es registren 200 companyies que no s’han pogut beneficiar de la mesura perquè una de les condicions marcades per llei és que no tinguin pagaments pendnets. Espot va anunciar que negociaran amb les societats afectades perquè es comprometin a fer front al deute per tal que es puguin beneficiar de la mesura i els treballadors cobrin la prestació.

En aquest sentit, el cap de Govern va afirmar que “hi ha empreses que no han complert els seus compromisos amb anterioritat i ara mateix hi ha molts ciutadans que no entendrien que les ajudéssim quan abans elles no han complert amb l’administració”. Amb això, va argumentar que si l’executiu no ha pagat la prestació “és per una impossibilitat legal i no perquè hi hagi una mala gestió per part del Govern o de la CASS”. Tot i això, però, va indicar que si l’empresa interessada mostra una proposta “seriosa” de voler pagar el deute, es podria fer una “flexibilització de la interpretació de la llei” i validar l’ERTO sol·licitat. Una de les opcions per saldar la liquidació pendent és que l’empresa pugui fer-ho de manera fraccionada en un període de temps determinat. El líder de l’executiu va mostrar la seva comprensió al·legant que els més perjudicats en darrera instància són els assalariats i que aquest era un dels motius pels quals l’executiu havia decidit acompanyar les empreses.

D’aquesta manera, Espot va explicar que s’ha iniciat una ronda de trucades a totes les empreses que es troben en aquesta situació per indicar-los quin és el valor del seu deute. Amb això, va tornar a recordar que l’objectiu és escoltar “si realment hi ha una voluntat de pagament”.

El Partit Socialdemòcrata ha demanat explicacions al Governpels impagamentsd'aquestes prestacions a través d'una bateria de preguntes fetes per la consellera general JudithSalazar.Salazarvol saber quantes sol·licituds de suspensió del contracte de treball o dereduccióde jornada laboral s'han registrat a Treball, i quantes s'han denegat, així com els motius. La consellera també ha demanat quants treballadors es troben afectats per l'impagament, iquantsrecursos humans i materials ha destinat l'executiu a Treball per gestionar la feina de gestió de noves prestacions durant la pandèmia.

CRIBRATGE AL PAS, ESCOLES I CENTRES SOCIOSANITARIS

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir en roda de premsa va informar que demà es farà un segon cribratge per testar tot el personal i els residents de Salita, després dels deu casos positius detectats al centre, nou residents i un sanitari. En aquest sentit, el titular de Salut va indicar que la decisió ve presa perquè tots els positius eren persones asimptomàtiques menys una, tot i que va assegurar que la seva evolució és favorable en tractar-se de casos lleus. De fet, pel que fa als centres sociosanitaris, Martínez Benazet va explicar que també s’han fet proves a Clara Rabassa i que cap ha estat positiva. A més, el ministre va informar que avui es faran proves TMA als usuaris de l’Albó, la residència de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. També demà es preveu fer un cribratge al personal del Pas de la Casa més exposat als visitants. De fet, el responsable de Salut va indicar que es farà un cribratge a 96 persones en una acció voluntària en què es col·laborarà amb el comú d’Encamp, que farà la crida entre els possibles participants. Finalment, també hi ha previst fer un cribratge als centres escolars. Amb tot això, Martínez Benazet va assegurar que la situació del país “és bona”, però que a dia d’avui no es pot parlar “de la fi de la malaltia”. També va manifestar que avui el consell de ministres aprovarà el protocol per als centres sociosanitaris que preveu que a partir d’aquesta setmana les famílies que ho desitgin puguin anar a veure les persones que hi resideixen. Pel que fa a les dades epidemiològiques, Salut va anunciar que el nombre de casos actius continua baixant. De fet, ahir es van registrar 44 positius, sis menys que dilluns. D’aquesta manera, la xifra total de casos registrats al país és de 852 i 757 ja l’han superat. Hi ha un treballador del personal sanitari encara infectat i cap dels cossos especials, mentre que a l’hospital hi continua havent deu persones que evolucionen de manera favorable. El nombre de defuncions és de 51.

Proves TMA que serveixen per detectar els positius en coronavirus.

tracking