Política

Liberals i Demòcrates volen que es facin públics els comptes dels grups parlamentaris

La formació liderada per Ferran Costa entrarà la demanda a Sindicatura demà per revelar aquesta informació "de manera immediata"

Costa demana un informe que defineixi la condició d'artistaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Parlamentari Liberal ha proposat que els comptes de tots els grups parlamentaris es facin públics. Demà mateix traslladarà la demanda a la Síndica General perque aquesta informació es reveli "de manera immediata". En aquest sentit, el partit ha destacat que Sindicatura ja disposa dels comptes de tots els grups ja que se sotmeten a l'escrutini del Tribunal de Comptes anualment, i la publicació dels comptes "suposa un exercici de transparència que mostrarà la gestió que fa cada grup parlamentari del fons que reben del Consell General", així com els salaris dels consellers. "És la millor manera d'informar a la ciutadania de l'ús que es fa dels diners públics", han assenyalat des Liberals.

El Grup Parlamentari Liberal també sol·licitarà que des del Consell General es redacti un reglament que determini clarament quines retribucions dineràries poden rebre els consellers generals per part dels grups en funció de les atribucions i els càrrecs que ocupen, unes directrius que actualment no existeixen.

A més, el Grup Parlamentari Liberal entrarà unaesmena a laProposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació públicaperquè els comptes dels grups parlamentaris hagin de ser públicsi d’aquesta manera els ciutadans puguin saber amb claredat quines són les assignacions dineràries que els grups reben del Consell General i a què dediquen els diners.

Demòcrates se suma a la proposta

Posteriorment, el Grup Parlamentari Demòcrata s'ha adherit a la petició de Liberals. "Els consellers demòcrates considerem que mostrar de manera clara la gestió pressupostària dels grups és un acte de transparència necessari davant la nostra ciutadania. A més, s’alinea amb la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública, impulsada pels grups de la coalició", han assenyalat en un comunicat. En aquest, també han expressat que comparteixen la proposta d'establir reglamentàriament retribucions dineràries que poden rebre els consellers per part dels seus grups.

López demana a Costa que faci públic el salari

La proposta de Liberals ha arribat després que Pere López s'hagi referit aquest matí en roda de premsa a la polèmica generada pel salari del conseller Liberal, Ferran Costa, a qui li ha demanat que faci "un exercici de transparència i faci públic els imports percebuts", tant ells com els membres del seu Grup Parlamentari. El socialdemòcrata també s'ha mostrat "preocupat" per "l'opacitat" que hi ha des de legislatures anteriors. "Al nostre entendre és molt greu, s’han de demanar explicacions. Ens esperarem a conèixer-ho amb detall, no és moment d’amagar-se", ha indicat López.

En aquest sentit ha indicat que dijous hi ha una reunió per decidir com es produiran la reducció del salaris al Consell General, i en aquesta s'emplaçarà a Costa a donar explicacions, però el PS creu que les ha de donar públicament també.

En relació a la rebaixa de sous, el PS planteja que es rebaixin els salaris dels consellers generals amb un escalat doncs segons López "no tots cobrem el mateix". El president d grup del PS planteja que els presidents de grup es rebaixin un 25% i la resta de consellers un 5% mentre que DA proposa un 15% per a tots els consellers i un 20 per la Síndica General.

Demanda al TC per la informació de BPA

El Partit Socialdemòcrata ha obert la porta a presentar una demanda al Tribunal Constitucional per la manca de transparència en els comptes de BPA. Els consellers socialdemòcrates, Pere López i Quim Miró han explicat aquest matí en la mateixa roda de premsa que si la demanda d’empara presentada a la Sindicatura no prospera i no reben la informació de comptes i balanços entre el 2014 i el 2018, tiraran endavant la demanda.

El PS estudia anar al TC per la informació de BPA

tracking