Pandèmia mundial

Cribratge a treballadors del Pas, a Salita i a escoles

Martínez Benazet anuncia que es faran proves TMA per saber si hi ha circulació del virus

El ministre de Salut i el cap de GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha explicat que aquesta setmana s'estan fent nous cribratges per detectar el nivell de circulació del virus i possibles casos d'afectats de la Covid-19 com el que s'ha fet a la residència Clara Rabassa que ha revelat que no hi ha cap usuari ni treballador amb el virus. Els controls es continuaran a la residència Albó i a Salita per saber si alguna de les persones que va donar negatiu en les proves de la setmana passada estava en període d'incubació i té la malaltia. El ministre de Salut ha indicat que es faran TMA a 96 treballadors del Pas de la Casa que han estat en contacte amb turistes i que tenen més risc de contagiar-se. Les proves seran voluntàries i ha estat el comú d'Encamp l'encarregat de contactar amb els agents econòmics per concertar el cribratge.

Martínez Benazet ha anunciat que també es farà cribratge a les escoles per determinar si la tornada als centres educatius i el contacte que hi ha hagut entre professors i alumnes han generat algun contagi de SARS-CoV-2 perquè ha remarcat que "les condicions són molt bones però estem lliures del virus i no podem parlar de la fi de la malaltia ni aquí ni al món" i el coronavirus pot quedar latent i en persones asimptomàtiques i ser l'origen d'algun repunt de la infecció. I ha destacat que Andorra ha de conviure amb la reobertura de fronteres i els països veïns estan lluny de la situació sanitària interna i s'ha d'actuar amb prudència perquè tot i que les noves transmissions "són de poca virulència quan menys hi ha menys risc de rebrot".

El titular de Salut ha assenyalat que els contagis totals es mantenen en 852, sense nous positius en una setmana, i els malalts actius baixen en sis fins a 44, amb 757 recuperacions des del primer diagnòstic de la Covid-19 al Principat. El ministre ha especificat que al cribratge massiu a la població es van detectar 78 afectats, dels quals hi ha 30 pacients actius i 48 ja recuperats, i que a l'hospital es mantenen ingressades una desena de persones "totes a planta amb evolució favorable".

Joan Martínez Benazet ha manifestat que l'hospital està fent els protocols per preparar-se per a un possible retorn fort del coronavirus que podria comportar la contractació de més personal per a l'UCI. Les mesures inclouen un estoc mínim de material de protecció individual per donar resposta a una epidèmia, la formació del personal per destinar-lo a cures intensives i a urgències en cas de necessitat i el dimensionament de les plantilles del centre hospitalari i del ministeri en l'àrea de recerca epidemiològica. El ministre ha recalcat que les tres grans eines "molts fàcils i eficients" per evitar el virus i que "ens protegiran a la tardor i a la mínima s'han de reactivar que "són la higiene de les mans, l'ús de mascareta i el respecte de les distàncies entre persones i ha insistit que és necessari conscienciar-se de la necessitat de respectar les mesures de precaució de manera general. I ha apuntat que el resultat del cribratge, que es presentarà dijous, mostra que la gent jove concentra el major nombre de contagis "perquè se senten segurs" que no els suposarà complicacions importants però poden transmetre el virus. Martínez Benazet ha finalitzat recordant que hi ha països on la situació sanitària de la pandèmia no és bona "com un pais nòrdic, Anglaterra o Rússia i ha Iran han pujat el contagis com al principi i no creiem que sigui el cas aquí però hem de ser cautelosos".

tracking