Grandvalira dissenya un pla per afrontar una caiguda del 20% al 50% de clients

El domini planteja diversos escenaris per la temporada vinent marcada per la Covid 19 i en tots baixa el volum de negoci

Caiguda del 20% al 50% de clients a GrandvaliraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grandvalira preveu que la propera temporada tingui un descens de volum de negoci d’entre el 20% i el 50%. El domini esquiable planteja diverses situacions, entre les quals el més pessimista se situa en l’escenari que els esquiadors baixin a la meitat vers els de la present temporada, mentre que el més optimista preveu que la primera temporada d’esquí després de la pandèmia de la Covid-19 tingui un retrocés del 20%. No obstant això, Francesc Camp va emplaçar al setembre per veure “com van les reserves dels tour operators per tenir més clar l’escenari”. En aquest sentit, el cònsol major de Canillo i president del consell d’administració d’Ensisa, una de les potes de Grandvalira, va dir que “treballem en un escenari en què hi hagi menys esquiadors que les temporades 2018-2019 i 2019-2020”. Camp, però, va afegir que “sembla que molts indicadors fan preveure que la crisi actual pugui ser en V i que si la caiguda la propera temporada no és gaire forta (prop del 20%), la 2021-2022 podrem recuperar pràcticament el volum de negoci”.

Pel que fa a les inversions previstes per Ensisa, de la qual forma part el comú de Canillo, Camp va dir que “reduirem les inversions que teníem previstes. Passarem dels 5 milions que hi havia a 1,5”. Aquesta retallada, bàsicament, té lloc perquè Ensisa ha decidit posposar la construcció del nou Abarset per fer l’après-ski, ja que on hi ha l’actual la propietat hi vol edificar aquest mateix estiu. No obstant això, Camp va confirmar que a Ensisa “estem treballant per trobar una ubicació temporal per fer l’après-ski aquesta temporada dins de l’estació. Una de les opcions podria ser l’aparcament del Tarter”. l el cònsol sí que va afirmar que es farien totes les inversions i canvis previstos en remuntadors i les infraestructures de les pistes.

Pla de racionalització

Per tal d’abordar les conseqüències provocades per la Covid-19, i a banda d’ajornar un any la construcció del nou emplaçament de l’après-ski de l’Abarset, Ensisa treballa amb un pla de racionalització econòmica. Un dels primers punts que implicarà serà la rebaixa dels sous del personal de l’empresa. En aquest sentit, Francesc Camp va confirmar que “a causa del descens de l’activitat s’han revisat els salaris dels empleats d’Ensisa i s’ha prescindit de tot el que és la remuneració per objectius i les aportacions als plans de jubilació”. Aquesta afectació varia en funció del salari dels treballadors; un directiu o un director de zona podria tenir una rebaixa que arribés fins al 28%, mentre que entre els treballadors que percebin un salari més baix l’afectació serà d’un 3% a un 4%. Camp va dir que “tampoc es pagaran hores extra, ni festius, sinó que es recuperaran. A més a més, s’intentarà que les persones amb 65 anys es jubilin, ja que fins ara amb alguns s’arribava a acords perquè continuessin treballant. Però el que és clar és que la reducció serà més important com més alt sigui el salari”.

Sobre la gestió que ha fet Ensisa del personal, Camp va recordar que “nosaltres hem optat per no acollir-nos ni a les suspensions temporals de contractes ni a les reduccions de jornada i no optar a les ajudes del Govern, ja que els comptes de la societat ho permeten”. A més a més, el president del consell d’administració d’Ensisa va puntualitzar que “nosaltres ja fa més de 10 anys que ja vam començar a adaptar les estructures per tal de facilitar el teletreball i la conciliació de la vida laboral amb la familiar. Amb relació al teletreball que s’ha hagut d’aplicar aquests mesos, no ha estat un problema perquè ja era una pràctica habitual entre els nostres treballadors i teníem els sistemes preparats per a això”.

El cònsol major de Canillo també va parlar dels resultats de la present temporada i va dir que “tot i que vam haver de tancar gairebé un mes abans del que estava previst, la societat tancarà aquest exercici amb beneficis”. No obstant això, Camp no va xifrar la quantitat, ja que “els balanços encara no estan tancats”. Precisament i parlant de la temporada 2019-2020, Camp va dir que “en un dia vam passar d’una de les millors temporades de la història a una de les més negatives”. Comparant-ho amb anys anteriors, el cònsol major de Canillo va recordar que “veníem d’una sèrie d’anys de creixement. Havent perdut un mes de campanya, tancarem amb números equivalents als del 2016”. Sobre les relacions amb Saetde, Camp va dir que “són cordials i que treballem conjuntament i més en el context actual”. Finalment, i pensant en el turisme de proximitat, el cònsol major de Canillo va dir que “s’està fent una bona feina per atreure aquest turisme de proximitat espanyol i francès”.

LA TEMPORADA D'ESTIU COMENÇA EL 4 DE JULIOL

Grandvalira prepara l’obertura de les instal·lacions per afrontar la temporada d’estiu a partir del 4 de juliol. Francesc Camp va afirmar que “serà una bona presa de contacte per veure com reaccionen els turistes una vegada s’obrin les fronteres i veure si trien Andorra com a destí per a les vacances”. Entre els principals objectius que oferirà Grandvalira hi haurà el Magic Gliss i la tirolina a Canillo, excursions un cop fet el trajecte amb el Funicamp per la zona més alta a la parròquia d’Encamp i, a Ordino, estarà operatiu el telecabina d’Arcalís i hi haurà passejades per la zona dels llacs de Tristaina. El domini preveu que aquestes activitats s’allarguin fins al 14 de setembre.

tracking