Pandèmia mundial

Problemes per retenir l'IRPF en cas d'ERTO

Els empleats que cobren més de 24.000 euros no estan exempts de pagar l’impost encara que estiguin en suspensió temporal

Problemes per retenir l'IRPF en cas d'ERTOFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors que es troben en suspensió temporal del contracte i que tot i la rebaixa que això suposa del seu salari segueixen cobrant més de 24.000 euros anuals han de seguir pagant l’IRPF corresponent, segons s’especifica en l’article 22 del decret publicat a finals del mes de maig. En les nòmines d’aquests assalariats del mes de maig, però, aquesta retenció no s’ha produït, fet que ha comportat dubtes tant entre els treballadors com entre les empreses.

Fins ara, era la CASS la que indicava a l’empresa quin percentatge havia de retenir al salari del treballador en concepte d’IRPF i l’empresa abonava aquesta quantitat directament a la parapública, de manera que quan l’empleat feia la declaració l’any següent ja tenia la situació regularitzada. Segons va informar la CASS, el problema s’ha produït perquè la rapidesa en què es van legislar els ERTO i la feina de més que suposa per a la parapública

-els pagaments del salari que correspon pagar a Govern es fan a través de la CASS- ha impossibilitat arribar a un acord sobre com cal fer aquesta retenció.

Regularització el 2021

La parapública va indicar que intentaran que a partir de la nòmina corresponent a aquest mes de juny la retenció ja es faci amb normalitat, però que, en cas que encara no sigui possible, el treballador haurà de regularitzar la seva situació amb la declaració de la renda de l’any vinent. El problema és que algunes empreses han fet la retenció del treballador automàticament, però, després, s’han trobat que no han pogut pagar-ho a la CASS com de costum. Dit d’una altra manera, l’assalariat ha vist reduïda la seva nòmina per aquest concepte, però els diners s’han quedat atrapats a l’empresa, que no sap a qui els ha de pagar, si a la CASS, directament a Tributs o tornar a ingressar els diners retinguts al treballador afectat.

De fet, més enllà de les molèsties que pugui ocasionar que la retenció es faci de forma directa o es regularitzi després, les queixes procedeixen pel fet que no se’ls hagi avisat o explicat degudament com havien de procedir i així poder fer les previsions adequades. La confusió de les empreses, concretament, sorgeix per la gran quantitat de legislació recent a la qual s’han hagut d’adaptar i els dubtes que els ha comportat.

Poca incidència

Des del Govern es va reconèixer la dificultat que hi ha hagut amb el pagament de l’IRPF malgrat que van recordar que només paguen aquest impost les persones que estan per sobre dels 24.000 euros anuals, fet que suposa “una minoria de casos”. En aquest sentit, van remarcar que estaria afectant aquells treballadors que estan en l’últim tram que preveu els ERTO -prop dels 3.000 euros un cop feta la reducció corresponent associada a la mesura- i que en el conjunt de les demandes de suspensions temporals de contracte fetes per les empreses “tenen una incidència mínima”.

En aquest sentit, van informar que la majoria de demandes d’ERTO s’han produït, com era d’esperar, en treballadors del sector de serveis amb una majoria d’empleats amb salaris inferiors als 24.000 euros i, per tant, exempts de pagar l’IRPF. En alguns casos, també s’ha donat la casuística que hi ha empleats que pagaven IRPF perquè passaven de la quantitat esmentada anualment malgrat que per molt poc, de manera que amb la reducció de salari a causa de l’ERTO l’any que ve no caldrà que presentin la declaració. En tot cas, van remarcar que s’està intentant solucionar el problema amb el departament de Tributs perquè la situació es pugui resoldre en un termini de temps breu.

TERMINI OBERT PER FER LA DECLARACIÓ

La declaracions de l’IRPF corresponent a l’any en curs no es farà fins a mitjans de l’any vinent. De fet, en el cas d’aquest i de la resta d’impostos directes, l’afectació de la Covid-19 no es veurà fins a l’any vinent, quan els contribuents els hagin de pagar. De fet, el Govern ja preveu un forat en els pressupostos de l’any vinent de més de 50 milions com a conseqüència de la crisi del coronavirus. Pel que fa a la declaració d’aquest any, el termini van obrir a principis d’abril i s’allargarà fins al 30 de setembre, malgrat que el coronavirus ha impedit que l’executiu hagi publicitat la campanya.

tracking