Estadística no es posa d'acord a l'hora de fixar la bretxa salarial

L’enquesta de forces del treball la va situar el 2019 en 230 euros, quan el 2018 era de 450 i el 2017 de 357

Estadística no es posa d'acord a l'hora de fixar la bretxa salarialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any 2019 es va convertir en un exercici històric per a la dona en relació amb la desigualtat salarial en aconseguir una reducció històrica de la diferència dels sous entre els dos sexes en assolir una xifra de 230 euros, una de les més baixes mai assolides. Així es desprèn de l’enquesta de forces del treball corresponent a l’any passat elaborada pel departament d’Estadística i publicada dijous passat.

D’altra banda, l’any 2019 es va tancar amb una bretxa salarial entre home i dona de 512 euros, una reducció en 18 euros de la diferència en els sous entre els dos sexes respecte al 2018 que manté el llindar del mig miler d’euros dels darrers sis exercicis. Així es desprèn de les dades publicades al Butlletí Mensual de Conjuntura corresponent al mes de març passat (amb dades de desembre del 2019) publicat pel departament d’Estadística.

Dades diferents

Estem davant de dues dades ben diferents respecte a una mateixa problemàtica, la diferència de sous entre home i dona, que complica i força saber quina era la situació real d’aquesta dada l’any passat i conèixer si l’anomenada bretxa salarial s’ha anat reduint els darrers anys, si es manté o si s’ha incrementat.

Un fet que potser fa més creïble la dada respecte a la bretxa salarial publicada per Estadística al Butlletí de Conjuntura que no pas a l’enquesta de forces del treball és que aquesta manté una línia regular els darrers anys. I és que l’any passat la diferència de sous entre homes i dones es va situar en 512 euros, un cop estreta la mitjana dels salaris cobrats durant els dotze mesos del 2019.

Una xifra 18 euros per sota de la bretxa salarial del 2018 quan aquesta es va situar en 530 euros. La dada segueix la línia dels darrers exercicis. El 2017 la diferència era de 526 euros, el 2016 de 544 euros, el 2015 de 500 euros i el 2014 de 591. Cal recordar que el Butlletí de Conjuntura elabora aquesta xifra a partir de les dades del departament d’Estadística i de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

En el cas de l’enquesta de forces del treball, que Estadística elabora des de l’any 2017, el ball de xifres posa en evidència que la dada relativa a la bretxa salarial potser és menys creïble que la que la que s’elabora utilitzant l’enquesta de conjuntura.

I és que si l’any passat l’enquesta de forces del treball va situar la bretxa salarial en 230 euros, fa dos anys, el 2018, la va xifrar en 450 euros. Una diferència de sous entre homes i dones que fa tres anys, el 2017, aquesta estadística la situava en 357,5 euros. És a dir, que entre el 2017 i el 2018 la bretxa salarial es va incrementar en 92,5 euros i entre el 2018 i el 2019 es va reduir en 220 euros.

Cal recordar que la de les forces del treball és una enquesta estratificada per mostreig aleatori de les llars de cada parròquia a partir de les dades del cens comunal de població i amb afixació proporcional. La distribució de la mostra és uniforme al llarg del temps, de manera que cada període és un trimestre i cadascuna de les llars de la mostra és entrevistada en una de les tretze setmanes del trimestre.

El total d’habitatges que s’entrevisten cada trimestre són 920. Cada trimestre es renova una vuitena part de la mostra (o sigui 115 llars) i, d’aquesta manera, una vegada que un habitatge forma part de la mostra hi roman vuit trimestres consecutius.

Diferència en el salari mitjà

La dada relativa a la bretxa salarial no és la única que presenta una diferència notable entre els dos treballs estadístics relatius als salaris. Així, l’enquesta de forces del treball situava en 1.795 euros mensuals nets el sou mitjà dels assalariats l’any passat. Els homes rebien un sou mitjà de 1.908 euros, mentre que les dones cobraven 1.676. Segons l’enquesta del 2018, el salari mitjà es va situar en 1.781 euros mensuals nets. Els homes cobraven 1.987 euros i les dones només 1.538.

Les xifres salarials estretes del butlletí de conjuntura del Govern amb dades d’Estadística i la CASS situaven el sou mitjà l’any passat dels treballadors en 2.394 euros de mitjana, mentre que el de les treballadores s’enfilava fins als 1.882 euros mensuals. Ara bé, on sí que coincideixen les dues estadístiques és en explicar la causa d’aquesta bretxa. Assenyalen que una de les raons principals d’aquestes desigualtats és que les dones treballen més sovint a temps parcial i en sectors d’activitat menys remunerats que els homes.

tracking