x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Descontrol amb la rebaixa del lloguer

Més de 3.000 certificats per demanar la reducció queden bloquejats per un problema del sistema
Diversos inquilins en un edifici durant el confinament.

Descontrol en la rebaixa dels lloguers pels ERTO

Diversos inquilins en un edifici durant el confinament.

Fernando Galindo
Actualitzada 06/06/2020 a les 06:23
La sol·licitud per acollir-se a una reducció del 20% del lloguer per als treballadors que tenen un ERTO està provocant queixes i malestar entre els afectats. Els problemes principals rauen en un retard en l’elaboració dels certificats per part del Govern, juntament amb la necessitat d’entregar informació personal al propietari de l’immoble, com és el salari del treballador, per tal d’obtenir la rebaixa.
En concret, el retard en els certificats de Govern necessaris per acollir-se a la mesura provenen d’un problema amb el sistema informàtic que genera automàticament el document que el treballador ha de presentar al propietari del pis. En concret, van quedar bloquejats a mitjan mes de maig més de 3.000 certificats que no es van generar i, per tant, no van poder arribar a les empreses afectades perquè facilitessin la documentació als seus treballadors i, aquests, al seu arrendador.

Segons van confirmar ahir fonts governamentals, l’avaria ja s’ha solucionat i el programa ja ha generat els certificats que faltaven, de manera que és qüestió de dies que les empreses que falten rebin la informació. El problema rau, però, en el fet que el cost del lloguer tant del mes de maig com del mes de juny ja s’ha cobrat als inquilins, ja que la despesa es passa a principi de cada mes, fet que ha deixat les persones afectades sense haver pogut gaudir encara del descompte tot i la reducció salarial. En aquest sentit, des de l’executiu van recordar que la rebaixa del lloguer a les persones afectades per un ERTO, ja sigui a jornada sencera o parcial, és obligatòria per llei, de manera que encara que no s’hagi pogut fer durant el mes de maig, s’ha de regularitzar en els propers pagaments.

Extracte d’ingressos
El certificat de Govern, però, només serveix per sol·licitar la reducció del lloguer durant el primer mes d’afectació per un ERTO. Després, el treballador ha de demostrar a l’arrendador cada mes que la seva situació laboral no ha canviat, ja que l’empresa pot aixecar la suspensió total o parcial de l’ERTO en qualsevol moment encara que en un inici l’hagi demanat per un període de temps més llarg. Tal com van explicar des de Govern, a partir del segon mes d’ERTO, les persones afectades han de demostrar la seva casuística a través de l’extracte d’ingressos de la CASS, en el qual ha de constar que el treballador percep una part de la nòmina a través de l’empresa i l’altra, la més quantiosa, per part de l’executiu. Amb aquest document, que es pot adquirir de forma electrònica des del portal web de la CASS, queda palès que l’empleat segueix afectat per la mesura. Així doncs, una persona que té un ERTO des del mes de maig i que segueix en la mateixa situació al juny, ha hagut de presentar primer el certificat de Govern al seu propietari i ara ha d’entregar-li la documentació facilitada per la CASS. En cas que el mes de juliol continuï en una reducció total o parcial de la seva jornada, caldrà que torni a presentar els papers de la parapública que ho verifiquen.

La fórmula, però, genera recels entre els que l’han d’utilitzar, ja que en el document de la parapública també hi apareix la quantitat salarial que s’ha cobrat. Una informació personal que moltes persones no volen revelar. Des de l’executiu es va admetre que és una dada confidencial i que són conscients que pot provocar un conflicte entre alguns ciutadans, però recorden que es la fórmula legal que es va preveure per tal de comprovar la situació laboral dels treballadors mes a mes. En tot cas, van matisar que el paper només ha de servir per demostrar que és Govern qui els paga una part de la nòmina i que poden ocultar la quantitat.

ELS FETS
-Treballadors afectats per la suspensió del contracte no han pogut demanar la rebaixa del 20% del lloguer perquè no han rebut el certificat necessari per part del Govern.


-El retard en l’elaboració de la documentació que cal presentar al propietari del pis per tal d’obtenir la reducció es deu a un problema amb el sistema que ha afectat més de 3.000 treballadors.


-La demora ha provocat que diverses persones afectades per la mesura laboral no hagin pogut gaudir encara de la reducció del lloguer malgrat la rebaixa salarial patida.


-El certificat de Govern, però, només serveix per al primer mes d’ERTO. A partir del segon, l’afectat ha de demostrar mes a mes la seva situació laboral amb l’extracte d’ingressos de la CASS.


-En el document de la parapública ha de constar que el treballador percep una part del salari de l’empresa i l’altra del Govern per tal de demostrar que la seva situació laboral no ha canviat i, per tant, que pot seguir demanant la reducció del 20% del lloguer.

-El problema de la fórmula utilitzada és que en el mateix document també costa el salari que cobra el treballador, una dada personal que moltes persones no volen revelar.
 
LA GESTIÓ DE LES IMMOBILIÀRIES
Les immobiliàries van tenir molta feina des de l’aprovació dels ERTO, que van entrar en vigor l’1 de maig, per tal de facilitar a tots els llogaters la informació sobre com havien de demanar la rebaixa del 20%. A tots els afectats se’ls va comunicar la necessitat d’entregar el certificat del Govern. Fins ahir, però, hi havia immobiliàries que reconeixien que hi havia treballadors que no els podien fer arribar la documentació perquè encara no se’ls hi havia facilitat, fet que provocava que els propietaris no poguessin gestionar la rebaixa del lloguer malgrat que està marcada per llei.
Etiquetes
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts