Canals confirma l'obertura de la frontera amb França el 15 de juny

La Comissió Europea demana que es restableixi la mobilitat interna abans del juliol

Canals confirma l'obertura de la frontera amb França el 15 de juny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Turisme, Verònica Canals, va confirmar ahir l’obertura de la frontera amb França el 15 de juny, tal com va avançar el Diari. Ho va afirmar durant el webinar d’Actua sobre el pla de reobertura del turisme esportiu. “El pròxim 15 de juny s’obriran les fronteres entre França i els altres països veïns i Andorra n’és un”, va manifestar Canals. Tanmateix, va apuntar que pel que fa al costat espanyol, “no ha canviat res i mantenen l’1 de juliol”. Tot i que va comentar que el Govern segueix en converses amb Espanya perquè el Principat sigui considerat zona de turisme domèstic a partir del 22 de juny.

En aquest sentit, la ministra va exposar que estan treballant per crear demanda turística en l’àmbit esportiu i sanitari. “Andorra s’ha de posicionar de forma molt competitiva i aquests són dos punts a favor que ens deixa la pandèmia pel coronavirus”. Així, Canals també va exposar que un 60% de la població a Catalunya considera el Principat un mercat domèstic on viatjar en el moment en què s’obrin les fronteres i es restableixi la circulació.

D’altra banda, ahir durant una videoconferència de ministres europeus d’Interior es va abordar la temàtica sobre la reactivació de la mobilitat interna a la Unió Europea. D’aquesta manera, la Comissió Europea (CE) va demanar als països membres que aixequessin al llarg del mes de juny les restriccions relatives a la circulació de persones arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

A la reunió una majoria dels països membres van expressar que abans del 15 de juny tenen previst restablir l’accés als trams fronterers, mentre que uns altres preveuen fer-ho abans de final de mes. “Existeix un acord amb la majoria dels països de l’espai Schengen per reobrir les fronteres internes a partir del 15 de juny. Tot i això, hi ha una sèrie d’excepcions, entre les quals s’inclou l’Estat espanyol, que ha establert la data de l’1 de juliol per reactivar l’accés de turistes al país”, va dir al final de la reunió el ministre belga d’Interior, Pieter de Crem, a través del seu compte de Twitter. A més, la CE també va sol·licitar als territoris membres que comencessin a preparar la reobertura gradual de les fronteres exteriors a partir del juliol.

En aquesta línia, la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, va incidir que en el context de millora sanitària en què es troba la comunitat en aquests moments, “el manteniment de les restriccions i la prohibició de viatges no està justificada”. No obstant això, va matisar que els països no han d’abaixar la guàrdia i s’han de mantenir les mesures de seguretat i higièniques. I va afegir que els que vulguin mantenir restriccions “hauran de garantir que estan basades en criteris sanitaris, que siguin proporcionats i discriminatoris”.

D’altra banda, els països europeus també van debatre la possibilitat d’aixecar les restriccions quant als viatges no essencials des de territoris de fora de la UE.

tracking