Pandèmia mundial

Les matriculacions de vehicles han caigut prop d'un 60% durant el maig

L’AIVA es mostra positiva i destaca que “si hi havia un acord tancat no s’ha tirat enrere”

Les matriculacions de vehicles han caigut prop d'un 60% durant el maigFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aturada de l’activitat econòmica continua sent evident en la xifra de matriculacions de vehicles, que suma un descens del 46,2% aquest any, amb 988 en total respecte a les 1.837 registrades en els primers cinc mesos del 2019, segons les dades publicades ahir pel departament d’Estadística. El moviment del maig s’ha concretat en 181 matriculacions que representen una baixada del 58,7% en comparació amb les 438 unitats que van sortir al carrer el mateix mes de fa un any. El detall de les vendes evidencia que la gasolina continua sent el combustible triat per la majoria dels conductors, amb 119 transaccions, 45 de gasoil, tres de vehicles elèctrics, que són dues més que fa un any, i tres híbrids endollables.

La caiguda més acusada es registra en els turismes, ja que aquest maig se n’han matriculat 98 davant els 291 de l’any anterior. En el cas de les motocicletes i ciclomotors el total ha estat de 58 unitats davant les 103 de fa dotze mesos i en camions, la comparativa és de 20 a 33, també a la baixa en aquest exercici.

Pel que fa a les dades corresponents al període dels últims dotze mesos, s’han matriculat 3.670 vehicles a Andorra mentre que en el mateix període de fa un any arribava a un total de 4.536 transaccions. Aquest fet mostra una davallada del 19,1% per la reducció de l’activitat econòmica i el descens es continuarà reflectint en la suma de vendes pel tancament dels concessionaris durant més de dos mesos per la pandèmia de la Covid-19, que ha provocat que no s’hagin fet operacions durant setmanes.

El president de l’AIVA (Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra), Carles Sansa, va apuntar que “la línia que es portava l’any passat i l’anterior era una mica descendent”. Així mateix, va valorar que “l’estadística ens aporta que creix la feina, es veu un petit augment”. I destaca que “hi ha una xifra important de matriculacions, si es tenia un acord tancat, no s’ha tirat enrere”.

Tanmateix va expressar que “esperem que vagi pujant a poc a poc”. I es va mostrar esperançat en afirmar que “el vehicle s’anirà recuperant” i ho va atribuir al fet que “hi ha gent que ha de recuperar el lloc de treball, notar certa estabilitat... però va cap a millor”. Quant a la xifra de motocicletes, va indicar que “és bona” i va afegir que “ara és el moment i s’apropa bastant a la d’altres mesos”.

GRAN CAIGUDA DEL CONSUM D'ENERGIA

El consum d’energia durant el mes d’abril del 2020 ha estat de 6.245 TEP (tones equivalents de petroli) i de 35.097 MWh (megawatts hora), fet que suposa una caiguda respecte al mes d’abril de l’any anterior del 66,8% per al consum en TEP i del 23,1% per al de MWh. De gener a abril del 2020 hi ha hagut un consum de 65.105 TEP i de 198.763 MWh, que suposa una variació del -21,5% en TEP i del -10,1% en MWh, respecte al mateix període de l’any 2019. Quant a les dades acumulades en els últims 12 mesos, el consum en TEP ha caigut un 9,5% i el de MWh, un 3,8%.

tracking