Política

El PS vol saber l'abast legal de la presa de temperatura

El PS vol saber l'abast legal de la presa de temperaturaEDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir una pregunta al Consell General per saber quin és l’abast legal de la presa de temperatura als establiments comercials i turístics. En un comunicat, els socialdemòcrates van exposar que en molts locals comercials i altres establiments d’Andorra s’ha pres i s’està prenent la temperatura als clients des de la declaració d’emergència sanitària de la Covid-19.

La presidenta del Partit Socialdemòcrata i consellera general, Susanna Vela, va formular la pregunta al Govern al·legant que la presa de la temperatura són dades personals de cadascú i, per tant, s’ha de conèixer el seu ús. “Són dades sanitàries i la ciutadania té dret a saber què es fa amb aquesta informació”, va expressar Vela en el comunicat.

La demanda del PS arriba atenent la nota informativa publicada per l’Agència de Protecció de Dades (APDA) sobre la legitimitat de la presa de temperatura a clients d’establiments comercials i allotjaments turístics. En aquest sentit, l’agència va informar que la presa de temperatura en aquests locals era una acció il·lícita perquè no s’emparava en cap norma legal i suposava un tractament de dades desproporcionat per a la finalitat perseguida. A més, va reiterar que perquè es pogués fer de manera legítima era necessari el consentiment exprés de la persona per poder-li posar el termòmetre o bé que respongués a una obligació legal.

Amb tot això, Vela va tramitar ahir al matí una pregunta escrita amb un doble objectiu per conèixer millor la seva legalitat. Per una banda, els socialdemòcrates mostren el seu interès per conèixer quin ha estat i quin continuara sent el criteri per part del Govern envers aquest tipus d’actuacions. Per altra banda, la presidenta del partit també va demanar quin és l’abast legal d’aquestes actuacions i on estan publicades aquestes bases legals.

D’aquesta manera, Vela va expressar que “potser per a moltes persones no és un tema rellevant”, però que el partit considera que es tracta d’un tema important. “Són dades sanitàries i les persones hem de saber quin és el motiu pel qual ens han estat prenent la temperatura, què es fa amb aquesta informació i on està la informació jurídica de suport”, va expressar Vela. I va afegir que el partit espera rebre aquesta informació al més aviat possible per part de l’autoritat sanitària.

tracking