pandèmia mundial

La restauració recupera el 80% dels treballadors

Govern preveu incorporacions a mitja jornada al comerç i completes en bars i restaurants

La restauració recupera el 80% dels treballadorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reobertura de la restauració i el comerç ha propiciat que moltes empreses hagin aixecat els ERTO demanats a principi del mes de maig. Les primeres dades recollides pel sector apunten que pràcticament han obert tots els bars i restaurants i els que encara no ho han fet preveuen fer-ho en breu. Això ha permès que de mitjana el sector de la restauració hagi recuperat entre el 70% i el 80% de les plantilles, ja que si bé hi ha menys taules i alguns han limitat el seu horari d’obertura, les exigències d’higiene i seguretat fan necessària la feina dels treballadors.

Pel que fa al comerç, encara no s’han recopilat dades, malgrat que la presidenta de l’Associació de comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, va informar que al centre “gairebé tots els establiments han obert”, i que òbviament el retorn a la feina havia propiciat que bona part de les empreses aixequessin els ERTO a bona part de la plantilla. De moment, però, molts establiments han optat per fer horaris més reduïts i en alguns casos fins i tot prefereixen esperar l’arribada de turistes, quan s’espera el moment àlgid de clients. Després d’un primer dia de molta afluència de gent, va indicar que ahir l’activitat ja havia afluixat i que “cal esperar uns dies per fer un balanç de la reobertura”.

Pel que fa a les dades oficials, el Govern encara no té quantificats quants ERTO s’han aixecat a conseqüència de la reobertura i a quanta gent implica dels aproximadament 9.800 treballadors afectats a final de maig per una suspensió total o una reducció de jornada. De fet, l’executiu encara no té les xifres actualitzades perquè la represa de l’activitat és molt recent i preveu que segons quina sigui l’activitat dels propers dies, les empreses apostin pel retorn dels treballadors de forma progressiva. Les previsions inicials del Govern són que la reobertura del comerç permeti que molts dels empleats del sector passin d’estar amb una suspensió total del contracte a treballar a mitja jornada. En el cas del sector de la restauració, en canvi, des de Govern entenen que el retorn serà a jornada complerta per tal de donar resposta a les exigències del sector.

Diferent és la situació que viuen els hotels, que malgrat que ja se’ls permet obrir molts han optat per seguir tancats fins a l’obertura de la frontera hispanoandorrana. Segons va indicar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, només alguns dels establiments hotelers que tenen terrasses o restauració oberta a tot el públic han decidit reprendre ja l’activitat. Malgrat això, les perspectives del sector són més esperançadores que ara fa un mes, amb una previsió de reserves sobre el 30% al juliol i sobre el 40% a l’agost. “A l’abril les reserves per internet es van reactivar i se n’han fet algunes entre juliol i agost”, va explicar Pujol, que també va recordar que la majoria d’hotels han ofert a les persones que tenien concertada una estada canviar-ne les dates, situació que també ha fet pujar l’ocupació de l’estiu.

En el cas que les xifres de reserves es compleixin, des de la Unió Hotelera calculen que els hotels podran recuperar “pràcticament tot el personal”. El 30% d’ocupació és, però, el mínim que els professionals calculen que cal tenir perquè els surti a compte tenir obert.

REOBERURA

La reobertura del sector del comerç i de la restauració ha provocat que bona part dels ERTO s’hagin aixecat i, per tant, que molts treballadors hagin pogut tornar als llocs de feina.

Segons calculen des del sector de la restauració, la reobertura ha permès recuperar entre el 70% i el 80% de les plantilles, especialment per fer front a les exigències d’higiene i seguretat requerides.

El comerç encara no té quantificats els empleats que han tornat als llocs de feina, si bé destaquen que la gran majoria d’establiments de l’eix central han reobert i han recuperat bona part del personal.

El Govern preveu que el sector del comerç passi de tenir tot el personal amb suspensió total a demanar un ERTO a mitja jornada, mentre que en el cas de la restauració esperen que les demandes, encara no quantificades, siguin per tornar a jornada completa.

La situació dels hotels segueix sent diferent per la falta de turistes i molts han decidit mantenir tancat fins a mitjan juny, quan es preveu la mobilitat amb la frontera sud. Les perspectives per a l’estiu, però, han millorat i s’espera entre un 30% i un 40% d’ocupació.

tracking