x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Salut detecta tres padrins contagiats a Salita

El total de casos augmenta a 844 positius amb els 77 que s'han identificat amb el cribratge massiu
Joan Martínez Benazet ha informat de la detecció de tres casos a Salita

Joan Martínez Benazet ha informat de la detecció de tres casos a Salita

Joan Martínez Benazet ha informat de la detecció de tres casos a Salita

Actualitzada 02/06/2020 a les 18:48
El ministre de Salut ha anunciat que ahir es van detectar tres casos de residents de Salita contagiats de la Covid-19. Un dels padrins es va trobar malament a la tarda i va ser portar a l'hospital on la TMA que se li va practicar va donar positiu i les proves que se li van fer al company d'habitació i a una altra persona amb la que havien compartit espais també mostren que tenen la infecció per coronavirus i han estat traslladats a l'hospital sense símptomes de la malaltia. Joan Martínez Benazet ha afirmat que aquest matí s'ha començat a fer un cribatge amb PCR i TMA a tots els professionals i usuaris del centre per comprovar si hi ha més afectats i ha indicat que "és possible" que es pugui identificar algun cas més. El titular de Salut ha remarcat que les mesures de protecció que se segueixen a la residència són extremes però que és possible que hi pugui haver algun contagi i ha recordat que en aquest centre es va localitzar un padrí positiu i un treballador quan es va fer el test d'anticossos. I ha afirmat que aquests nous contagis podrien estar lligats als dos anteriors i per això s'està fent un estudi detallat dels primers i dels segons per determinar si són de la mateixa planta o com es pot haver mogut el virus. Alhora ha destacat que el cribratge també va permetre detectar sis persones contagiades a la residència Clara Rabassa i en aquell cas "no ha anat a més i a Salita si", tot i que ha precisat que "creiem que gràcies al doble cribratge hi ha poques possibilitats que tingui molt impacte".
Martínez Benazet ha remarcat que els pacients amb SARS-CoV-2 que s'identifiquen ara a tots els països són "de menys gravetat" el que es pot atribuir al fet que es diagnostiquen en fases més lleus "i no té paralel·lisme amb els casos de l'inici que estaven malalts, malalts i això ens han de donar certa tranquil·litat i segurament sortirà algun més", ha insistit. El ministre ha manifestat que la detecció d'aquests positius a Salita ha de servir per tenir present que és necessari mantenir molta cautela en els centres sociosanitaris per la vulnerabilitat dels usuaris i ha afegit que s'està treballant en els protocols de desconfinament per a aquestes institucions perquè la gent gran deixi d'estar aïllada i puguin veure a les famílies. Una de les opcions que s'està valorant és que els padrins que hagin passat la malaltia i tinguin IgG positives puguin retrobar-se amb els familiars i per als que no hagin patit la infecció es faria una TMA al familiar abans de permetre la visita, que s'estudia que sigui una per setmana.

El titular de Salut ha informat que el test d'anticossos massiu a la població ha servit per localitzar 77 positius, un 10% del global acumulat a Andorra, dels quals 32 s'han curat i 45 tenen el virus actiu. Aquest balanç eleva el total d'infectats al país a 844, amb 733 persones recuperades i 60 amb la Covid-19 activa, que inclou set pacients ingressats a planta al centre hospitalari, els quatre que hi havia fins ahir i els tres padrins de Salita, i dos professionals sanitaris.

Por a l'obertura
Joan Martínez Benazet ha assegurat que amb cada excepció que s'ha fet "en cada pas teníem por" des del permís per passejar a la construcció "que em feia molta por" per l'impacte que podria tenir en la propagació del coronavirus l'increment de la mobilitat de persones i ha recalcat que no hi ha hagut cap problema i per això confia que la tendència es mantingui amb la reobertura de les fronteres al turistes. El ministre ha ressaltat que l'entrada ahir de visitants al Pas es va fer "amb molt civisme" per la pedagogia de la policia, els agents de circulació i des de les botigues amb els clients francesos que van tenir un bon comportament, van portar mascareta i van respectar la distància de seguretat.

El titular de Salut ha subratllat que els nous positius de Salita no tenen res a veure amb la represa d'activitats que s'ha anat autoritzant sinó que "té a veure amb que és una població feble com ho són el col·lectiu sanitari i sociosanitari a tots els països". I ha reiterat que tot i que les corbes evidencien que "estem al final del brot de l'epidèmia no vol dir que no hi hagi virus però si que la transmissió ha anat disminuint" i per això s'ha avançat en el desconfinament general però ha demanat que "ens hem de protegir i hem de seguir amb cautela". I ha remarcat que respectant les restriccions cap obertura ha generat problemes i per això el Govern considera que el turisme no ha de tenir cap impacte negatiu en la incidència de l'epidèmia "i sempre hi ha una mica de por però em mantinc en la posició d'optimisme que amb precaució ens permetrà tornar a la normalitat". Com ha estat el cas del retorn avui dels alumnes a l'escola que ha declarat que li fa estar "content".
Martínez Benazet s'ha referit finalment als resultats de les PCR que en alguns casos tornen a ser positius després que el pacient hagi tingut dos proves negatives i s'hagi considerat que ha superat la infecció. I ha puntualitzat que l'explicació és que la persona ja no té la infecció i la PCR dona positiu més enllà que el malalt estigui curat perquè queden proteïnes del virus al cos tot i que estigui asimptomàtic i és el que ha succeït amb una persona que ha passat la Covid-19 i quan se li ha anat a fer una operació la PCR ha donat positiu i s'ha hagut de suspendre la intervenció, com en un altre contagiat que ha estat detectat en el cribratge.
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts