Un estudi sosté que a partir del 19 de juny no hi haurà casos actius

Un estudi sosté que a partir del 19 de juny no hi haurà casos actiusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Marcel Chevalier, que es dedica al desenvolupament científic i promou la investigació i formació dins del camp de les ciències naturals, va destacar ahir que el 19 de juny serà la data aproximada en què el darrer cas actiu de coronavirus a Andorra es recuperarà i per tant, “es podrà considerar lliure de la malaltia, tot i que no quedarà erradicada”. Així ho va apuntar en base a un estudi fet amb el model matemàtic Irahucid Covid-19, elaborat per l’enginyer Jordi Deu i que aporta una nova previsió en el comportament de la pandèmia al Principat a 40 dies vista.

En aquest sentit, es va desmarcar d’altres models similars, ja que sovint no fan previsions més enllà d’una setmana. L’estudi auspiciat per la fundació andorrana ha fet una previsió compresa entre les setmanes del 20 i 25, és a dir, de l’11 de maig al 19 de juny, quan considera que s’haurà arribat a la fi teòrica de la pandèmia amb la curació del darrer malalt. Amb tot, va apuntar que aquesta data pot variar segons els “errors del model” i l’adopció de les noves mesures, com ara l’obertura de les noves activitats econòmiques a partir d’avui, com la restauració, i de les fronteres, entre altres condicionants.

Segons va exposar Deu, el tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina no té efecte en els malalts de Covid-19, tal com ha pogut determinar amb el model matemàtic que ha ideat. Amb tot, precisa també que no és concloent i la conclusió del seu estudi té un valor indiciari. L’OMS ja va decidir aturar provisionalment l’ús d’aquesta tècnica per tractar el coronavirus, basant-se en el primer estudi observacional publicat el 22 de maig a The Lancet, que va comptar amb una mostra de 96.000 pacients a escala internacional i que va indicar que les cloroquines no mostren millores en els malalts i els efectes secundaris en alguns casos han estat perniciosos.

tracking