finances

Incompliment de l'objectiu del pes de la tributació directa

S’ha situat per sobre del límit marcat respecte a la totalitat d’impostos

Incompliment de l'objectiu del pes de la tributació directa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estats pressupostaris i financers del Govern de l’exercici 2019 no compleixen l’objectiu del pes de la tributació directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general. Així s’assenyala al document amb el qual la Intervenció General de l’executiu certifica el tancament de comptes del passat exercici.

I no ho compleixen perquè d’acord amb la liquidació del pressupost d’ingressos amb data de 31 de desembre del 2019, el pes de la tributació directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general, que és del 39,1%, se situa per damunt de l’objectiu del 36,2% que determinava l’edicte del 16 d’octubre del 2018 pel qual es fan públics els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

El marc pressupostari preveia recaptar 82 milions d’euros en impostos directes i 303 en indirectes, fet que marcava aquest 36,2% de pes. Finalment es van liquidar l’any passat 88 milions per la imposició directa i 287 per la indirecta, cosa que fixava un pes del 39,1%. Tot i això, remarca la Intervenció General, “aquest percentatge se situa per sota del límit del 40% que determina l’article 20 de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal”, també coneguda com la regla d’or.

D’altra banda, els comptes de l’Estat de l’any passat sí que compleixen el límit d’endeutament que preveu el marc pressupostari, ja que amb un 32,2% es troba dins del límit màxim del 40% del producte interior brut (PIB) expressat en termes nominals que determina la regla d’or. Cal destacar que el marc pressupostari marcava un endeutament previst del 34,1%. El deute de l’Estat a 31 de desembre del 2019 es va situar en 920,3 milions d’euros.

La Intervenció General també certifica que els pressupostos compleixen l’objectiu de despesa permesa per a l’exercici 2019 sense incloure-hi la variació d’actius ni passius financers. L’any passat l’Estat va gastar 438,8 milions, quan l’objectiu de despesa permesa era de 457.9 milions.

Per últim, també se certifica que els pressupostos compleixen l’objectiu de la taxa de creixement de la despesa corrent o de funcionament. Estava marcada una variació del 3,2% i el resultat final l’ha deixat en un 2,71%.

Tocats per la covid-19

En l’apartat dedicat als fets posteriors al 31 de desembre que poden afectar l’economia, es parla de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i es fa un resum de les mesures adoptades per l’executiu per pal·liar la crisi econòmica. Finalitza dient que davant de la impossibilitat de determinar la durada exacta de l’emergència sanitària i de les conseqüents limitacions de l’activitat econòmica, “no és possible fer una estimació acurada de l’impacte que tindrà tant per a les arques de l’estat com per a l’economia”. Un cop es normalitzi la situació sanitària, “el Govern ajustarà el pla d’equilibri financer a la situació real”.

tracking