pandèmia mundial

La mascareta serà obligatòria als locals públics i als comerços

El Govern dona confiança a la ciutadania però alerta d’un canvi d’opinió amb l’entrada de turistes

La mascareta serà obligatòria als locals públics i als comerçosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mascareta només serà obligatòria als restaurants, comerços i locals públics, segons va informar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la visita a l’Stop Lab d’Escaldes-Engordany ahir al matí. Espot va explicar que l’executiu ha decidit prescindir de fer obligatori el seu ús “donant un vot de confiança a la responsabilitat de la ciutadania”, tot i que va recordar que dimecres vinent es durà a terme un consell de ministres en el qual el decret llei queda a la “rereguarda”, en funció del seguiment d’aquestes recomanacions que els turistes facin a partir de dilluns, quan podran entrar per la frontera nord.

Espot va assegurar que la decisió havia estat presa de manera unànime “després d’una deliberació llarga i profunda”, i que l’executiu tenia l’esperança que els visitants faran cas de les recomanacions de distanciament social i l’ús de la mascareta, “tal com han entès els ciutadans del nostre país”. A més, el cap de Govern va informar que es donaran totes les facilitats als turistes perquè puguin tenir accés a la compra d’aquest material de producció, i que en converses amb el comú d’Encamp “es podria plantejar fins i tot un repartiment d’aquestes mascaretes”. També a l’entrada de les fronteres es preveu senyalitzar aquestes indicacions sobre la seva utilització. Per aquest motiu, Espot va explicar que “si el seguiment és el mateix” no serà necessari aplicar aquesta normativa, tot i que en cas necessari “es podria aplicar el mateix dilluns si es veu un possible rebrot per la falta de seguiment”.

Tot i això, el cap de Govern va recordar que, malgrat aquesta decisió, l’ús de la mascareta serà igualment obligatori per poder accedir als comerços, bars i restaurants, i als locals públics. “De manera indirecta els turistes que vulguin venir al país a gaudir d’aquestes activitats hauran de fer-ne ús”, va al·legar Espot.

Fi del cribatge massiu

La compareixença del cap de Govern també va servir per fer una valoració de la fi de la campanya de cribratge massiu. Espot, que va visitar diferents Stop Labs durant la jornada d’ahir, va fer una bona valoració de les quatre setmanes de tests en què va informar que s’havien registrat més de 130.000 proves des de la primera ronda. “El balanç és molt positiu”, va afirmar Espot. “Les xifres ens confirmen la fiabilitat dels tests”, va afegir.

El cap de Govern també va voler destacar l’alta participació de la ciutadania en aquest cribratge, en què va indicar que ha superat el noranta per cent. Amb això, va assegurar que el fet que tanta gent s’hagi implicat per trobar una resolució de la problemàtica “és una lliçó per als servidors públics, una lliçó de país i també de cara enfora”, va assegurar. De fet, Espot va manifestar que l’executiu era “moderadament optimista”, ja que no s’havia plantejat que la participació fos tan alta, i va assegurar que el projecte havia servit per poder treballar en les fases de desconfinament. “Si alguna cosa queda important del projecte és que a nivell intern ha servit de palanca a l’hora d’estudiar les fases desconfinament”, va dir el cap de Govern, afegint que de cara a l’exterior “ha posicionat Andorra a nivell de reputació”.

Espot també va informar que un cop finalitzat el cribratge massiu, l’Stop Lab situat a l’aparcament del Centre de Congressos de la capital es mantindrà en actiu per a tots els ciutadans que a hores d’ara no han demanat fer-se la prova o alguns que van registrar-se més tard i es troben encara a la primera ronda.

En la compareixença, en què va ser present la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, va explicar que s’estan acabant de definir els espais destinats a persones vulnerables, tot i que va indicar que un dels llocs a tenir en compte és la zona de la llar de jubilats.

tracking