pandèmia mundial

Salut controlarà l'impacte turístic amb proves TMA als treballadors

No preveu ampliar les mesures de seguretat als locals per la reobertura de les fronteres

Salut controlarà l'impacte turístic amb proves TMA als treballadorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut controlarà l’impacte que pugui tenir l’entrada de turistes al país a través de proves TMA als treballadors dels locals comercials i de la restauració. Així ho va explicar ahir el ministre Joan Martínez Benazet en roda de premsa, el qual va indicar que els professionals del Pas de la Casa serien els primers a fer-se la prova tenint en compte la pròxima obertura de la frontera nord.

El ministre va indicar que en aquests moments s’està definint quan s’iniciaran aquestes proves i a quin percentatge dels treballadors es faran. “Estem decidint si es farà al cap de 9 o 14 dies que la frontera estigui oberta”, va explicar Martínez Benazet. “Aquesta prova es farà a un grup de voluntaris tot i que cal determinar en quina quantitat i vol servir per saber l’exposició al virus que tenen aquests treballadors”, va afegir. A més a més, el titular de Salut va indicar que aquestes proves TMA, que es preveu que es puguin iniciar en les pròximes hores, s’anirien realitzant reiteradament a mesura que es vagi ampliant l’entrada de turistes al Principat i, per tant, que els treballadors tinguin més exposició. També el ministre va informar que la prova “es podria fer extensiva a la població en general”.

Les proves s’adheriran als protocols de seguretat que s’estan establint en ambdós sectors, els quals Martínez Benazet va al·legar que no preveien la necessitat d’intensificar-los tenint en compte les dades epidemiològiques dels estats veïns. “Sabem que el turisme que tindrem serà bàsicament de proximitat i en aquests moments tenen uns resultats epidemiològics excel·lents.” A més, va assegurar que moltes d’aquestes persones “no venen a conviure, així que creiem que no és necessari extremar les mesures de seguretat”.

De fet, en aquest sentit va informar que s’està parlant de la possibilitat de mantenir i ampliar les mesures d’aforament dels locals, sempre respectant la distància de seguretat mínima d’un metre i mig. “Si fem més exigents les mesures de seguretat, no sabem si aquestes podrien funcionar ni tampoc si serien viables econòmicament per a aquests locals”, va dir el ministre. Amb això, va explicar que les mesures actuals permetran mantenir la seguretat i que les persones d’un mateix nucli familiar, per exemple, “puguin seure en una mateixa taula sense haver de mantenir la distància entre elles ni en aquell moment haver de portar la mascareta”, si bé va recordar que a partir d’avui serà obligatori el seu ús en considerar que “és una barrera de protecció”.

El ministre també va recordar que a partir de divendres es viurà un “relaxaments de les mesures” de confinament que faran que ja no hi hagi franges horàries per a les activitats esportives i de lleure. Amb això, va informar que el Govern va mantenir ahir una reunió amb els comuns per abordar la qüestió en què es va proposar que hi hagi punts reservats per als col·lectius vulnerables, per garantir “un espai per seure tranquil·lament amb la garantia que el mobiliari urbà està desinfectat d’una manera més intensa”. A més, va afegir que el costum d’anar per la dreta “s’intenti mantenir per evitar els encreuaments.

RETORN A L'AULA SENSE MASCARETA

Els alumnes que tornin als centres la setmana vinent no hauran de fer ús de la mascareta ni mantenir la distància de seguretat dins les aules. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que dins del “grup de convivència”, format per un màxim 15 persones, els alumnes podran tenir “normalitat”, però sense poder barrejar-se amb altres grups. A les zones comunes i entrades al centre, però, sí que serà obligatori l’ús de la mascareta. A més a més, el ministre va indicar que es preveu fer un mostreig amb proves TMA després, al cap d’uns dies d’aquesta reincorporació, “per a la tranquil·litat de tots” i per “detectar possibles contagis del virus”.

tracking