x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Més de mig milió en ajudes per als aturats

Filloy promou un estudi sobre l’impacte de la crisi en els lloguers per revisar polítiques socials
Persones fent cua a l'edifici administratiu del departament de Treball.

Més de mig milió en ajudes per als aturats

Persones fent cua a l'edifici administratiu del departament de Treball.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/05/2020 a les 12:09
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va informar ahir, durant la compareixença en la comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat, que un total de 317 aturats s’han beneficiat de la prestació per desocupació involuntària per la Covid-19, una xifra que ha suposat per a l’Estat una despesa pública de 508.107,97 euros en el període comprès entre el 22 d’abril i el 22 de maig. D’aquest import, un total de 119.554,08 euros ha anat destinat a les cotitzacions de la CASS.
No obstant això, el percentatge de beneficiaris d’aquest ajut ha estat del 42% amb relació al nombre total de sol·licituds, que se situa en 767. “Hi ha persones que han fet aquesta demanda quan ja els finalitzava el contracte laboral en aquest període i per tant no es podia atribuir la pèrdua de la feina a la situació de la Covid-19”, va sostenir Filloy. En aquest sentit, el ministre va recordar que aquest tipus de prestació va adreçat als treballadors que han perdut la feina a partir del 13 de març, a les persones que van renunciar al seu contracte laboral entre el 17 de febrer i el 14 de març per incorporar-se a una nova feina que no va arribar a fer-se efectiva i als autònoms que s’han vist obligats a tancar la seva activitat. D’aquesta manera, un total de 220 peticions van ser denegades, mentre que 230 estan pendents de resolució.

En qualsevol cas, Filloy va assegurar que tots aquells treballadors que s’hagin quedat sense feina “per causes no imputables a la crisi sanitària” poden acollir-se a la prestació per desocupació involuntària ordinària. Precisament aquest ajut també va experimentar un increment del 84% en relació amb l’any anterior, mentre que els beneficiaris van augmentar en un 80%. Així doncs, el capital provinent de les arques públiques per aquest concepte va superar els 200.000 euros. Pel que fa als treballadors per compte propi, Filloy va detallar que 1.658 han rebut una prestació equivalent al salari mínim, 1.010 s’han acollit a la reducció de la cotització i 1.906 a la suspensió de la seva cotització.
Respecte al permís retribuït per tenir cura dels fills menors de 14 anys, el ministre va declarar que s’han concedit 81.032 euros als familiars que s’han vist en aquesta conjuntura, dels quals 19.066 euros van destinats a les cotitzacions de la CASS. De les 154 sol·licituds rebudes, 77 (50%) van ser acceptades i 43 denegades (28%), mentre que la resta segueixen en curs o van ser retirades.


Ajuts als lloguers

Paral·lelament, el ministre va anunciar que han encarregat un estudi sobre l’impacte de la Covid-19 en els lloguers. “Caldrà veure si cal revisar les polítiques socials”, va reflexionar Filloy. A més, va afirmar que s’han atorgat quasi 38.000 euros en concepte d’ajuts pels lloguers entre el 22 d’abril i el 22 de maig. Quant a les 484 sol·licituds rebudes, Afers Socials en va considerar 135 (28%) i en va desestimar 216 (45%), mentre que la resta segueixen en curs o van ser retirades. Segons Filloy, un dels motius més destacats per denegar els ajuts va ser la impossibilitat de constatar la pèrdua de feina o que aquesta estigués vinculada a l’emergència sanitària.
D’altra banda, el ministre va anunciar una modificació en el reglament d’ajuts als propietaris de locals comercials i habitatges de lloguer, ja que des de la seva entrada en vigor només han rebut dues sol·licituds. Per aquesta raó, va avançar que s’ampliarà el barem fins a una renda anual inferior a 48.000 euros per cap o als 54.000 euros per nucli familiar.


Atenció a famílies i gent gran

D’altra banda, el titular d’Afers Socials va exposar que des de l’esclat de la pandèmia “hem tingut molta tensió en els centres d’atenció primària”. Per aquest motiu, va esgrimir que en els primers cinc mesos de l’any s’hagi atès una mitjana de 325 famílies i, concretament entre el febrer i l’abril, s’han obert 237 expedients –un 40% superior respecte al mateix període de l’any passat. Amb relació al servei d’atenció domiciliària, Filloy va comentar que s’han tractat 185 usuaris, dels quals 7 van donar positiu.
Per últim, el ministre va detallar que un total de 1.346 voluntaris han col·laborat en diferents dispositius, dels quals 1.208 han participat en els Stop Labs, 84 a l’hotel Fènix, 43 a l’hotel Cèntric i nou administratius focalitzats en temàtiques relacionades amb els transfronterers.

 
CREIX LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE U 60%
Durant els primers cinc mesos de l’any, Afers Socials va detectar 93 nous casos de violència de gènere, que suposa un increment del 60% respecte al mateix període de l’any anterior. “Són situacions de molt estrès en famílies que no estaven acostumades a compartir tantes hores junts sense poder sortir al carrer”, va sostenir Filloy. En aquest sentit, el ministre va explicar que segueixen 151 casos actius, quelcom que ha comportat un augment del 30%. De la mateixa manera, Filloy va anunciar que s’està treballant, de manera conjunta amb els comuns, en un protocol per reforçar la prevenció d’aquesta problemàtica.
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts