Pandèmia mundial

Els ERTO baixen fins a 9.630 assalariats afectats

Jordi Gallardo remarca que la xifra s'ha reduït per la previsió de reobertura d'activitats

La caiguda del PIB serà d'entre el 7% i l'11%SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els assalariats afectats per suspensió temporals de contracte de treball i de reducció de jornada han baixat dels més de 10.000 que Govern tenia registrats el 21 de maig fins a 9.630 treballadors segons ha informat el ministre Gallardo que atribueix la baixada de les xifres a la represa d'activitats que s'inicia dilluns vinent. El titular de Presidència, Economia i Empresa ha comentat que la major quantitat d'ERTO s'han presentat per al juny i desembre per la incertesa al voltant del moviment de turistes i ha indicat que amb la reobertura del comerç i l'hoteleria i depenen del moment que s'obrin les fronteres dels països veïns baixarà el global d'afectats. I ha apuntat que continua a l'alça el nombre d'aturats perquè les empreses el primer que faran serà treure treballadors dels ERTO i no recórrer a noves contractacions.

Gallardo ha detallat que ara hi ha 7.359 empleats amb el contracte en suspensió temporal i 2.271 amb reducció de jornada. El sector que més ha recorregut a restriccions laborals és el comerç, que suma el 39,6% de les empreses, seguit de l'hoteleria amb el 29,6% i les activitats immobiliàries i de lloguer registren el 9,8% de les demandes presentades i el ministre ha explicat que encara no s'han revisat totes perquè s'ha prioritzat agilitzar els procediments amb una resposta positiva del silenci administratiu.

Jordi Gallardo ha reclamat l'esforç que ha fet el Govern per evitar que hi hagi empreses que tanquin i autònoms o assalariats que perdin la feina tot i que ha remarcat que aquesta situació es viurà i que potser en alguns casos afecta empreses que ja tenien problemes abans de l'aturada econòmica per la crisi sanitària. I ha manifestat que espera que no hi hagi ciutadans que hagin de deixar el Principat per les conseqüències que ha comportat l'epidèmia del coronavirus "i m'agradaria que les persones que han contribuït a fer créixer Andorra continuïn aquí i que no es vegin obligats a marxar".

El ministre ha destacat que les accions per ajudar el teixit empresarial continuen perquè s'ha obert un nou programa d'ajuts a empresaris i treballadors per compte propi amb crèdits tous per als quals ja s'han rebut 15 peticions per un valor de 686.848 euros. La major part corresponen a peticions per refinançar prèstecs que arriben a 368.000 euros, seguits dels 291.245 euros sol·licitats per cobrir la part patronal dels ERTO i a més s'han demanat 27.336 euros per sufragar despeses per les reformes que s'han de fer als centres de treball per les normes de protecció derivades de la pandèmia.

tracking