TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Pandèmia mundial

Dos dies de quarantena per a la roba que s'emprovin els clients

La ministra de Turisme assegura que s'ha detectat interès a les xarxes per fer estades a Andorra fins al setembre

Els ministres Gallardo i Canals han comparegut avuiSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els protocols de reobertura per al comerç que el Govern ha treballat amb les patronals fixen com a recomanació que les botigues de roba hagin de deixar en quarantena durant 48 hores les peces que s'emprovin els clients per evitar contagis de coronavirus a més de limitar al 50% l'ocupació de persones als emprovadors. L'afectació específica per als establiments d'estètica estableix la prohibició de fer servir mostres i testers i a les òptiques els compradors no es poden emprovar lliurement les muntures de les ulleres, segons les mesures que ha explicat el ministre Jordi Gallardo que s'hauran d'aplicar a partir de dilluns vinent. Les botigues a més hauran de respectar la distància interpersonal de metre i mig per a clients i treballadors i instal·lar màmpares quan sigui necessari, poden ajustar els horaris si volen per evitar concentracions de compradors, han de fer plans de neteja i desinfecció als llocs de treball posar cartells informatius per explicar les pautes que han de seguir els clients, disposar de material de protecció com mascaretes i gel, entre d'altres mesures.

La ministra Verònica Canals ha comentat les recomanacions específiques que han de seguir els establiments turístics per als quals ha remarcat que no hi ha límit d'aforament perquè això faria inviable la sostenibilitat dels negocis més petits i ha indicat que la mateixa mesura s'aplicarà a França i que s'ha implementat pel bon comportament que ha tingut la població durant tota la crisi i el confinament que ha portat el ministeri de Salut a considerar que el distanciament "és una bona pràctica". La titular de Turisme ha recordat que el sector suposa el 40% del PIB i per això s'ha treballat amb intensitat per fixar models de treball que permetin la represa de l'activitat al màxim per acollir turistes i ha recalcat que s'està detectant a les xarxes socials interès de visitants per fer estades a Andorra fins al setembre i "tot porta a creure que el mercat té més confiança a desplaçar-se a l'estiu i que serem molt competitius". I ha incidit que alguns hotels està registrant un increment de reserves per als mesos vinents, el que està fent canviar la perspectiva dels empresaris que fa unes setmanes no pensaven obrir els hotels a l'estiu i ara es replantegen recuperar l'activitat, tot i que és difícil poder quantificar el volum de reactivació "fins que no se sàpiga quan s'obren les fronteres".

Canals ha explicat que diversos departaments de Govern han treballat coordinadament amb França, Espanya i Portugal i seguint les decisions que apliquen els països europeus per reobrir al turisme per estar equiparats a les normes vigents perquè sigui més fàcil complir les exigències que es determinin al moment que es permeti la mobilitat dels ciutadans i acollir turistes de proximitat. La ministra ha subratllat que l'eix vertebrador de les mesures són els criteris sanitaris i les mesures adoptades s'adrecen a donar confiança al turista i a tots els habitants del país perquè es garanteix la seguretat dels visitants, dels treballadors del sector i es permet desenvolupar l'activitat empresarial.

Les recomanacions dels protocols per als establiments turístiques marquen que han de reforçar els plans de formació al personal i tenir plans d'actuació si apareixen símptomes, que passen per trucar al metge o al 116 amb la possibilitat de fer PCR o TMA per detectar si hi ha Covid-19. El ministeri estableix a més que es revisin els plans de neteja i es faci amb més freqüència per les superfícies i que es proporcionin equips de protecció als empleats. Canals ha recordat que com ha succeït a molts altres països desapareix el bufet lliure per a l'esmorzar i s'ha de potenciar el servei d'habitacions i al migdia hi pot haver bufet però ha de servir el cambrer, no pot agafar-lo el client directament.

El ministre Gallardo ha recalcat que les decisions que ha adoptat Andorra suposen que "hem pogut ser un referent i un lloc on molt països s'han emmirallat" i que el cribratge massiu a la població ha estat un valor afegit "i ens ha de servir per no tenir altres condicionants" i s'ha preferit obrir una mica més tard algunes activitats que en altres països però s'ha pogut fer de manera més generosa.

tracking