FInances

L'AREB segueix sense retornar part dels 20 milions prestats pel Govern

El 2017 va abonar 3,8 milions per la venda de Vall Banc a JC Flowers i no ha fet cap aportació més en els exercicis 2018 i 2019

L'AREB segueix sense retornar part dels 20 milions prestats pel Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 15 de març del 2016 el Govern va atorgar a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries un préstec de 20 milions d’euros per finançar les despeses derivades del procés de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA). L’AREB, quatre anys després, només ha pogut retornar una petita part d’aquest préstec. Concretament, 3,8 milions d’euros que l’agència va abonar el 2017 a l’executiu provinents de la venda a JC Flowers del banc pont creat després de la intervenció de BPA i on es van ingressar els dipòsits dels clients conforme es tenia constància del seu origen lícit. És a dir, els diners provinents de la venda de Vall Banc, corresponents a l’anomenat preu final de l’operació de traspàs del banc.

L’AREB, ni l’exercici de l’any 2018 ni el de l’any 2019, ha pogut tornar cap quantitat més del crèdit, bona part del qual, 13 milions d’euros, van servir per pagar l’anàlisi dels comptes de Vall Banc que va fer l’empresa PricewaterhouseCoopers (PwC).

I no ha pogut tornar res més del préstec perquè els diners per fer-ho haurien de venir dels ingressos variables corresponents a una futura venda de Vall Banc. Aquests variables correspondrien al 50% dels dividends que Vall Banc pagui al comprador durant els primers 5 anys de l’adquisició amb un màxim de 7 milions. I el corresponent al 50% del preu de venda que el comprador obtingui de la venda total o parcial de les accions de Vall Banc amb un límit de 15 milions, que es podria elevar fins als 22 si no s’han pagat dividends en cinc anys.

Que l’AREB faci dos anys que no amortitza cap part del préstec del Govern es tornarà a repetir aquest 2020 amb tota probabilitat. Al pressupost de l’agència per a l’actual exercici s’assenyala que no es preveu ingressar res de la venda de Vall Banc a JC Flowers.

I amb gairebé la totalitat del préstec per tornar, l’AREB ha de fer front cada any al pagament d’interessos al Govern. El crèdit es va atorgar a un interès de l’1,5% i segons s’indica al tancament de comptes del 2019 de l’Agència de Resolució n’ha liquidat 494.306 euros els darrers dos exercicis per aquest concepte. Un pagament, s’assenyala a la memòria que acompanya els comptes, que es va dur a terme el primer trimestre del 2020.

Cal recordar que el Tribunal de Comptes, en l’informe corresponents a la fiscalització dels comptes de l’AREB corresponents al 2017 que es va publicar l’any passat, indica que serà molt difícil que el préstec del Govern es pugui recuperar en la seva totalitat. Una operació de crèdit que tenia com a data de venciment el dia 15 de març del 2017. A falta de saber si també s’ha fet enguany, aquest venciment es va renovar el 2018 i el 2019.

En el tancament de comptes de l’AREB i també amb referència a BPA, l’organisme recorda que a dia d’avui encara té oberts diversos fronts judicials relacionats amb la resolució de l’entitat bancària. Malgrat això, s’assenyala a l’informe del tancament de comptes que tot i la dificultat d’avaluar el possible impacte, els administradors de l’agència, conjuntament amb els seus assessors legals, consideren que a dia d’avui aquests processos judicials no tindrien un impacte significatiu en els estats financers de l’exercici 2019.

tracking